23948sdkhjf

Molntjänsten stöttar Northvolt i jakt på perfektion

I slutet av förra året hölls utvecklarkonferensen AWS re:Invent där en av gästerna var Northvolt.

Northvolt genomförde sina första kommersiella leveranser av bilbatterier från fabriken i Skellefteå våren 2022. Nu planerar de att expandera med nya fabriker i Borlänge och Göteborg, samt i Polen och Tyskland. En expansion som behöver ske snabbt.

Att expanderingen behöver ske snarast beror på att behovet är stort, det berättar Marcus Ulmefors, ansvarig för data- och maskininlärningsplattformar på bolaget, från scenen i Las Vegas.

– År 2021 motsvarade produktionen av litium-jonbatterier 300 gigawattimmar. En gigawattimme räcker till för att bygga 15 000 fordon och köra sex miljoner kilometer när batteriet är fulladdat. Idag beräknar experterna att behovet kommer att tiodubblas till över 4 000 gigawattimmar och många experter nämner siffror uppåt 6 000, säger Marcus Ulmefors.

I Northvolts expansionsplaner har molnet en stor nyckelroll. Medan många företag i tillverkningsindustrin genomför en lång och komplex digitaliseringsresa har Northvolt inget icke-digitalt arv att behöva ta hänsyn till, vilket gör att man snabbt kan utveckla och integrera nya tjänster.

AWS molntjänster är en av de som dominerar i produktionsmiljön. Man driver på många sätt sina fabriker som om de vore digitala tillgångar med ett starkt fokus på spårbarhet, övervakning av driften och avancerade maskininlärningsmodeller för att maximera produktkvaliteten. Om ett fel uppstår, exempelvis ett mått som ligger utanför den angivna max- eller mininivån, uppstår ett larm i spårbarhetsdokumentet. Om en materialavvikelse uppstår kan man praktiskt taget i realtid fatta beslut om enheten ska tas bort ur produktionsprocessen, förklarar Marcus.

– Data är en strategisk del av Northvolt, och allt börjar med spårbarheten. I princip kan vi spåra exakt vad som händer med varje komponent av en battericell i varje tillverkningsprocess. Data med hög detaljnivå från fabrikerna och laboratorierna utgör en unik tillgång som vi kan använda för att optimera driften och utveckla bättre produkter i varje fabrik, säger Marcus Ulmefors.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093