23948sdkhjf

Tillverkar batterier av trä

Hos Ligna Energy är huvudingrediensen restprodukter från trä- och pappersindustrin.

En tunn plastfilm med ett litet batterilager tillsammans med ett lager solfilm utgör en av Ligna Energys första produkter som kan generera och lagra energi. Nu ska battericellen levereras till ett antal kunder för att verifiera att teknologin fungerar i praktiken, det skriver Dagens Industri.

– Vi har ett unikt materialrecept i batterierna. En av komponenterna i våra batterier är restprodukter från naturen. Vi återanvänder sånt man ändå slänger eller eldar upp som biobränsle, säger Peter Ringstad, vd, till tidningen.

Huvudingredienserna är lignin som är en restprodukt från trä- och pappersindustrin, som här ersätter litium och bly. Teknologin utvecklades av Linköpings Universitet. Efter ett decennium av forskning valde professorer Magnus Berggren, Xavier Crispin och Olle Inganäs att ta nästa steg och försöka hitta praktiska tillämpningsområden. 2017 grundade trion Ligna Energy och tog in Peter Ringstad som bolagets första heltidsanställde.

I bolaget har forskarna själva inte tagit några aktiva poster. Utan det är Peter Ringstad själv och andra i ledningen som format utvecklingen.

– Vår stora utmaning har varit att välja bort vissa idéer. Man behöver vara rationell kring beslut om teknologi och forskning. Kostnadsdelarna har krävt en viss disciplin och vi har behövt se till de potentiella kundernas behov och balansera de kommersiella aspekterna mot teknologiutvecklingen, säger han.

Idag ligger Ligna Energys fokus på att bygga upp produktionsförmåga och vara beredd att leverera så fort testkunderna verifierat att batterierna fungerar i deras elektronikprodukter.

– Vi har nyligen köpt vår första stora produktionsmaskin. Den kommer att öka vår produktionsförmåga från cirka 5.000 komponenter om året till en halv miljon. Vi kommer att vara redo att börja ta stora försäljningskontrakt under 2024, förklarar Peter.

Ligna Energy

Affärsidé: Producerar batterier av organiska material.

Grundades: 2017.

Grundare: Magnus Berggren, Xavier Crispin och Olle Inganäs.

Vd: Peter Ringstad.

Insamlat kapital: 30 miljoner kronor.

Investerare: Navigare Seed (Ingår i Wallenbergsfären), Klimatet Invest, Rise och Flare Invest bland andra.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Alfa Laval bygger ut - fabriken blir dubbelt så stor
3D-printerna ska hjälpa forskarna att utveckla framtidens lättviktsdelar
Tävlingen ska öka ungas intresse för plåtslageri
Miljonsatsning på arbetsintegrerande lärande inom industrin
Personalbristen stoppar företagens tillväxt
Lernia framtidssäkrar kompetensen inom tillverknings industrin
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Process Nordic
UochD

Sänd till en kollega

0.125