23948sdkhjf

Industrin står stadigt trots hårda vindar

När vi lämnade det förra året bakom oss såg det ut som att industrin skulle gå in i mörkare tider. Men Sinf:s underleverantörsbarometer för Q1 2023 visar annat. Den visar på en industri med underleverantörer som står starka trots hårda vindar.

– Svensk industri är en trygg och säker pelare i svensk ekonomi. Under tre år har utmaningarna kommit en efter annan. Materialbrist, leveransproblem, krig och senast de rekordhöga elpriserna på toppen av allt. Trots det fortsätter företagen att stå starka, säger Sinfs vd, Sanna Arnfjorden Wadström, i rapporten.

Barometern visar att över 70 procent av underleverantörerna har en oförändrad eller ökad omsättning för det innevarande kvartalet. Det är en svag ökning sedan den senaste mätningen. 65 procent av företagen har en oförändrad eller ökad orderingång, vilket är oförändrat sedan senaste mätningen. 60 procent av företagen har en oförändrad eller ökad lönsamhet.

– Många företag har omförhandlat sina avtal med energipåslag för att kunna fortsätta bedriva verksamheten. De har sett över sina anläggningar och elproduktionen för att kunna hålla kostnaderna nere. Vi har en industri som ständigt ställer om. Man är nu duktig på snabba förflyttningar och de omställningar som blir i kristider säger Sanna Arnfjorden Wadström.

76 procent av underleverantörerna har en oförändrad eller ökad produktivitet jämfört med föregående år. Däremot uppger 36 procent av företagen att de utnyttjar 70 procent eller lägre av produktionskapaciteten.

– Den extra tillgången på produktionskapacitet som nu finns ger möjlighet för köpare att bygga lokalproducerad trygghet. Det blev tydligt under Coronapandemin hur viktigt det är att ha säkra leveranskedjor. Det är ju skillnad på att lyfta luren till din lokala aktör jämfört med att vara beroende av en lång leveranskedja, varje länk kan brista från en dag till en annan, vilket visat sig tydligt sista åren menar Sanna Arnfjorden Wadström.

Sanna fortsätter förklara att genomför man en fullständig riskkalkyl i samband med planering av sin försörjningskedja framåt så är det också ur ett hållbarhetsperspektiv alltmer ohållbart för att lägga sin produktion andra sidan jorden.

Vad det gäller underleverantörernas kassaflöde, visar barometern en svag förbättring kring förhandlingar om längre betaltid än 30 dagar. En tredjedel av kunderna försöker dock ofta eller väldigt ofta förhandla till sig längre betaltider.

– Det är inte meningen att underleverantörerna ska behöva binda upp sitt kapital. De måste kunna konkurrera på lika villkor och även kunna göra nödvändiga investeringar i digitalisering och automation för att stå starka i den internationella konkurrensen, avslutar Sanna Arnfjorden Wadström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093