23948sdkhjf

Coboten arbetar när personalen är ledig

På Carbex i Vadstena tillverkas över 100 000 komponenter till vindkraftverk årligen. För att svara på efterfrågan har de utvecklat produktionen på senare år och tagit in en kollaborativ robot från Universal Robots.

Carbex i Vadstena tillverka glidkontakter som användas i bland annat generatorer och motorer, inte minst i vindkraftverk. Varje år så tillverkade de över 100 000 detaljer till vindkraftssektorn. Komponenterna sitter främst i generatorn för att överföra ström från statiskt till roterande. Men de har även komponenter för jordning system i vindkraftverk. Under de senaste åren har Carbex utvecklat och förbättrat både produkter och processer.

– Vi har initialt tagit in en cobot från Universal Robots i vår produktion som används för materialhantering i en process som monterar kablar in våra elborstar. Nästa steg är att använda en cobot för att limma och plocka sensorer till en ny produkt som vi har utvecklat de senaste åren, säger Erik Björklund, CTO på Carbex.

Modellen av en cobot som Carbex använder sig av är UR10e från Universal Robots. Tidigare behövde operatören själv plocka detaljerna som ska montörernas. Genom att en cobot tar över de uppgifterna, kan personalen tillägna sin tid till andra arbetsuppgifter. Carbex ser en hög efterfrågan på sina produkter och produktionen är därför i behov av att ökas. När coboten tar över arbetsuppgifterna kan den arbeta under rasterna och ett par timmar efter att personalen har slutat för dagen.

– För varje process vi investerar i försöker vi alltid att tänka på hållbarhet, optimering utav elförbrukning, cirkulering utav värme som används i processerna och vi försöker minimera våra utsläpp. Vi har valt att automatisera med en cobot från UR på grund av enkelheten i programmering samt att det finns ett stort sortiment för olika typer utav gripdon och annan utrustning såsom dispensers som gör coboten flexibel. Coboten minimerar därför utvecklingstiden för att automatisera vilket är ett stort plus för oss, säger Erik Björklund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11