23948sdkhjf

Rekryteringsutbildningen blev en win-win

Via en rekryteringsutbildning fick Emma Jonsson möjligheten att utbilda sig till plåtslagare. Och utbildningstiden, den ser hon tillbaka på med glädje.

Emma Jonsson genomförde sin praktik på E.Wixner & Son Plåtslageri i Öjebyn. Företagets ägare Tommy Wixner såg direkt Emmas potential som plåtslagare.

– Jag såg direkt vid första praktiken Emmas potential. Vi förlängde till och med praktiken två gånger för hon behövdes i verksamheten och hade velat anställa henne snabbare. Som tur var så stod Emma på sig och ville göra klar hela utbildningen för att kunna gå hela vägen fram till yrkesbevis, vilket även jag egentligen tycker var ett helt rätt beslut, konstaterar Tommy Wixner, i nyheten.

Emma Jonsson hade antagits till en rekryteringsutbildning. Under den deltar flera företag med rekryteringsbehov, vilket innebär att praktikplatsen redan är klar. Själv ser hon tillbaka på utbildningstiden med ett leende. Att i vuxen ålder, via en arbetsmarknadsutbildning, utbilda sig till plåtslagare under kort tid var enligt henne fantastiskt.

– Jag kunde besöka Wixners innan praktiktiden och känna på arbetsplatsen, veta lite hur man jobbar och lära känna arbetskamrater. Det var skönt och betydde mycket.

Utbildningstiden i Övertorneå förklarar Emma som mycket bra och lyfter fram den lugna miljön och duktiga lärare.

– Det enda jag så här efteråt saknade var fallskyddsutbildning, hur man arbetar med sele.

Emma Jonson trivs idag på sin arbetsplats som plåtslagare och ser att hon har utvecklats mycket hos Wixners. Hennes intresse för plåtslagaryrket började tidigt då hennes för hade ett plåtslageri.

– Jag har haft bra handledare hela tiden och att ha bra kollegor är viktigt, säger Emma.

Och Tommy Wixner, han välkomnar fler kvinnliga plåtslagare till branschen.

– Jag skulle säga att kvinnor ser detaljer på ett annat sätt och har ett estetiskt öga som är ypperligt i yrket. Med mixat arbetslag kommer det fram fler kreativa lösningar och jag skulle nog även hävda att kvinnor är noggrannare.

Emma fyller i,

- Det vi plåtslagare gör ska ju både fylla en funktion och se bra ut, så design är viktigt. Jag ser det som att jag skapar konstverk i plåt.

Under dryga året som Emma arbetat hos Wixners har hon fått vara med på en mängd plåt- och ventilationsjobb och där Emmas litenhet till och med varit en stor fördel.

– Jag har faktiskt funderat hur vi hade löst vissa saker utan Emma som kommit på lösningar och kommit åt där andra gått bet. Det hade definitivt varit trixigare att hitta lösningar. Vi behöver få bort en del av fördomarna om plåtslagaryrket, att det t.ex. är fysiskt tungt. Det är det ju delvis men sanningen är ju också att det finns hjälpmedel och att man sällan arbetar ensam utan man arbetar ofta minst två i ett projekt.

– Det är mycket upp till en själv att våga be om hjälp och det gäller även killar som kan vilja upprätthålla en viss machoattityd, säger Emma Jonsson avslutningsvis.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079