23948sdkhjf

Det biobaserade limmet ska minska klimatavtrycket

För att minska sitt klimatavtryck inom IKEA övergår de till ett biobaserat limalternativ.

Den största delen av lim som IKEA använder används i tillverkningen av spånskivor. För att minska sitt klimatavtryck har de valt att övergå till ett biobaserat limalternativ. På så sätt kan de minska användningen av fossilbaserat lim med 40 procent och därmed sitt klimatavtryck från lim med 30 procent.

– Beslutet innebär ett stort kliv för IKEA och något vi arbetat med i mer än 10 år. Arbetet visar på behovet av fler lim med lägre klimatavtryck och samtidigt att små förändringar kan ge stora effekter. Vi hoppas att vårt beslut kan inspirera andra att följa efter, säger Venla Hemmilä, material- och teknikingenjör på IKEA of Sweden, till TT.

Övergången till det biobaserade limmet ska genomföra stegvis. Målet är att de flesta fabrikerna som tillverka spånskivor i IKEAs leveranskedja ska ha övergått till lim med lägre klimatavtryck innan verksamhets år 2030.

I Kazlu Ruda i Litauen, använder en av IKEA Industry-fabrikerna redan ett limtillverkat av industriell stärkelse från majs. Detta som ett resultat av 10 års arbete för att hitta alternativ till fossilbaserade lim. Parallellt pågår flera försök med ytterligare andra lim.

– Eftersom lim i olika skivor står för 5 procent av klimatavtrycket i IKEAs värdekedjafår detta en stor effekt och blir därmed ett viktigt bidrag till det globala arbetet med att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 C. i Kombination med en ökad användning av återvunnet trä och arbetet för att nå 100 procent förnybar energi i vår produktionskedja utgör lim-bytet en milstolpe på vår resa mot mer hållbara träbaserade produkter, säger Andreas Rangel Ahrens, chef för klimatfrågor på Inter IKEA Group.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078