23948sdkhjf

Samarbetet ska säkra kompetensen inom komposittillverkning

Genom ett samarbete med teknikprogrammet på Strömbackaskolan vill Piteås industrier och forskare inom fiberkomposit säkra framtidens kompetensförsörjning. Nu har 14 elever fått testa på att arbeta med fiberkompositer på RISE forskningsanläggning i Öjebyn.

Fiberkompositer används för bland annat flyg- och biltillverkning. För att öka intresset inom fiberkompositer och säkra framtidens industrikompetens har Piteå Science Park tillsammans med RISE och Piteås kompositindustri inlett ett samarbete med elever från teknikprogrammet på Strömbackaskolan. 14 elever fick chansen att besöka RISE forskningsinstitut för fiberkomposit i Öjebyn för att lära sig mer om materialet.

Det är roligt att få göra något praktiskt. Vi har hört mycket om kompositer men inte fått veta så mycket om själva tillverkningen, säger eleven Ina Larsson, i pressmeddelandet.

RISE är ett forskningsinstitut som arbetar för att sammankoppla forskning och industri i syfte att främja hållbar tillväxt. Kenneth Strand är projektledare på RISE i Öjebyn och ser flera fördelar i att samarbeta med Strömbackaskolan och dess elever.

Det är bra att elever kan komma hit och att vi kan hjälpa till med utbildningen. Det är viktigt att få prova på att använda materialet. Vi vill lyfta upp arbetet med fiberkompositer som på grund av sin komplexitet kommer upp ganska sent i utbildningarna.

David Eknor är lärare och uppskattar samarbetet och påpekar vikten av att eleverna kan kombinera teoretisk utbildning med praktiska övningar.

Det är jättebra att eleverna får testa på att jobba praktiskt med ett så komplext material som fiberkomposit. Det är viktigt att få se syftet med varför vi räknar på olika saker. Annars kan man lätt glömma bort meningen med all teori. Att kunna besöka ett ställe som RISE är unikt, de kan anpassa besöket så att det blir intressant och relevant för våra elever, säger läraren David Eknor, som får medhåll av eleven Leo Pettersson.

Vi har fått mycket föreläsningar om detta men har aldrig fått se hur man arbetar med fiberkomposit på plats. Det blir verkligare när man får besöka en sådan här anläggning och själv testa på att arbeta med materialet, säger han.

Under besöket fick eleverna även möjligheten att besöka Composite Service i Öjebyn, där fick eleverna se hur företagen praktiskt arbetar med materialet.

– Det är jätteintressant att få se de stora maskinerna de använder. Det är den senaste tekniken och de gör stora projekt åt stora bilföretag, säger Lukas Berglund, 18-årig elev på Strömbackaskolans teknikprogram.

För att öka samverkan inom industrin och mellan industri och forskning bildades klustret SWE-CIC, ett samarbete mellan Piteå Science Park, RISE, LTU, fiberkompositbolagen i Piteå samt PTC i Kåge och Gestamp i Luleå. Ulf Westerberg på Piteå Science Park säger att den miljö som uppstått är unik.

– Koncentrationen av företag som jobbar med fiberkomposit i Piteå är unik för hela Sverige. Kombinationen av forskningsinstitut, företagen och samarbeten där emellan finns ingen annanstans. Piteå är ett Mecca för fiberkomposit, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.235