Forskningen avgörande för Sverige
I frågan om framtida konkurrenskraft för svensk fordonsindustri ligger behovet av transport- och fordonsforskning högt på listan enligt Charlotte Brogren.
Charlotte Brogren är generaldirektör för Verket för innovationssystem. Det som vi dagligt tal kallar för Vinnova. På Stora Leverantörsdagen ska hon tala kring ämnet ”Betydelsen av fordonsindustrin i FoU Sverige”
Högsta FoU-betyg
På vår naturliga fråga om hur viktig den forskning och utveckling, FoU, som bedrivs inom fordonsindustrin är för Sverige på en femgradig skala svarar hon:
– Givetvis ger jag den en femma!
– Den forskning som bedrivs är dels nödvändig för att göra fordonsindustrin konkurrenskraftig, dels att tekniken och kunnandet kan användas i andra branscher.
Hennes svar är välunderbyggt. När landets ledande nationalekonomer i Finanspolitiska rådet, svenskt ekonomisk ”inner circle” kring finansdepartementet, utredde svensk fordonsindustris framtid krisåret 2009 ringades tre strategiskt viktiga och innovationsdrivande industrinäringar in:
- Fordon
- IT/telekom
- Läkemedel
Fem delprogram
Mot bland den bakgrunden skapades programmet för Fordonsstrategisk forskning och innovation, FFI, med tre övergripande teman – Klimat och Miljö samt Trafiksäkerhet.
Idag finns fem delprogram: Hållbar produktionsteknik, Fordonsutveckling, Transporteffektivitet, Fordons- och trafiksäkerhet samt Energi och miljö. Fordonstillverkare och leverantörer ingår tillsammans med staten genom Vinnova, Energimyndigheten och trafikverket.
Staten står för 450 miljoner kronor och lägger sin insats på max hälften i forskningsprojekten.