Fortsatta möjligheter till bra samarbete inom bilindustrin
EU-kommissionen utfärdade tidigare i år ett nytt gruppundantag för know-how och teknikavtal (316/2014 ).
Då så gott som alla fordonskomponenter innehåller know-how och patent tog vi chansen att fråga juristerna på FKG-partnern Setterwalls i Göteborg om den nya regleringen.
– Det nya undantaget är i mångt och mycket likt det förra gruppundantaget för tekniköverföring, men har stramats upp i vissa delar, säger Nafsika Karavida, jurist med konkurrensrätt som specialitet. Förenklat innebär förändringen en större frihet för licensgivaren, vilket kan innebära att fler kan ta del av innovationen samtidigt som givaren kan tjäna mer pengar vilka i sin tur kan användas till ytterligare FoU. Undantaget reglerar relationen mellan licensgivare och licenstagare och ger bland annat följande möjligheter:
• Begränsa produktionen:
(a) Licensgivaren kan begränsa licenstagarens rätt (och vice versa) att producera produkten som innehåller det licenserade tekniken till licenstagarens eget bruk förutsatt att densamma obegränsat kan sälja licensprodukten som reservdelar för sina egna produkter
(b) Avtalsparterna kan även begränsa användande av de licenserade teknikrättigheterna på så sätt att produktion med teknikrättigheterna endast får ske inom det exklusiva område som förbehållits respektive part.
• Begränsa kundgrupp och området:
(c) Licensgivare och licenstagare kan komma överens om att ensidigt eller ömsesidigt begränsa varandras rätt till försäljning av den licenserade produkten till att avse endast viss återförsäljare (kundkrets) och område. Detta innebär t.ex. att en licensgivare kan reservera ett område och kundkrets (eller flera) till sig själv och därigenom skydda sig själv mot konkurrens från licenstagaren.
Det är viktigt att komma ihåg att tekniköverföringsundantaget endast gäller så länge som de licensierade teknikrättigheterna inte har förfallit, löpt ut eller förklarats ogiltiga eller, i fråga om know-how, så länge som denna know-how förblir hemlig, påpekar Nafsika. Om know-how blir allmänt känd till följd av licenstagarens åtgärder ska undantaget emellertid gälla under avtalets hela löptid.
Stöder innovation
Redovisade bestämmelse visar tydligt att EU-kommissionen anser att det är fortsatt viktigt att ge incitament till innovation.
– En ökad medvetenhet bland företag om dessa bestämmelser ger större möjlighet att skydda sig mot otillbörlig konkurrens och därigenom säkerställa avkastning på de investeringar som gjorts för att ta fram ny teknologi, säger Nafsika Karavida.