23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

3D-printade verktyg ska lyfta svenska pressgjuterier

Automotive kan bli vinnare om ADDING-projektet lyckas

Projektet ADDING testar 3D-printning av verktyg för pressgjutning. Blir resultatet lyckat kan det betyda kortare ledtider och större frihet vid formgivningen av detaljerna.
– Om tekniken fungerar fullt ut så ökar konkurrenskraften för svenska pressgjuterier, säger Martin Risberg, chef för produkt- och produktionsutveckling på Swerea SWECAST, gjuteriindustrins forsknings- och utvecklingsinstitut.

Martin Risberg menar att Sverige generellt sett ligger efter utländska aktörer när det gäller 3D-printning.
– Det finns några ljuspunkter, exempelvis företaget Arcam, men mottagligheten för industrin är inte vad den borde vara. Exempelvis satsar USA på ett antal 3D-center. Det viktiga nu är att få fart på olika 3D-projekt och sätta Sverige på kartan igen, säger han.

För pressgjuterier är det specifikt verktygsproduktion med hjälp av 3D-printning som är intressant. ADDING är ett relativt litet men viktigt projekt på det området.

– Kan vi printa verktyg så blir ledtiden för att ta fram dem kortare och sena ändringar blir möjliga, säger Martin Risberg.

Kylkanaler kan krökas direkt
Fördelarna med att "skriva ut" verktygen är många, exempelvis:
• Om det går att utforma kylkanalerna så att de följer den gjutna komponentens konturer – så kallad conformal cooling – blir värmeavledningen bättre och därmed produktkvaliteten jämnare. Nu borras raka kanaler som sedan pluggas där det behövs, men med 3D-printning går det att direkt skapa krökta kanaler. Temperaturkontrollen i verktyget blir bättre och detta kan till exempel leda till högre produktionstakt.
• Med det mer temperaturtåliga materialet Vibenite®60 förväntas verktygets livslängd öka. Storleken för de tänkta framtida 3D-printade verktygen begränsas endast av hur stora maskinerna är som ska arbeta med dem.

- Vi startar dock med små verktygsinsatser som delar i större traditionella verktyg. På sikt tror jag den bästa lösningen är ett moderverktyg med flera insatser som är nötningsbeständiga samt tål höga temperaturer, säger Martin Risberg.

Med den här moduluppbyggnaden går det att vid behov bara ändra delar av verktygen.
– De slits mindre och livslängden ökar. Med den bättre kylningen får vi dessutom kortare cykeltider i produktionen.

Långa serier en förutsättning
Projektet ADDING är i sin linda. Just nu analyseras förutsättningarna för tekniken. Därefter diskuteras hur testerna ska gå till innan provverktyg tas fram.

Slår allt väl ut blir det förmodligen fordonsindustrin som först kan dra nytta av den nya tekniken.
– För att täcka verktygskostnaderna krävs långa serier, och de finns mest inom automotive. Dessutom arbetar vår projektpartner Ankarsrum Die Casting redan med fordonstillverkare så kopplingen blir naturlig på det sättet också, säger Martin Risberg.

FKG
Mindpark Göteborg City
Lilla Bommen 3
411 04 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Sänd till en kollega

0.038