23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Imponerande färdigheter inom mätteknik hos ZEISS QEC

ZEISS Quality Excellence Center i Eskilstuna upplever en ökande efterfrågan på utbildning och fortbildning.

Svensk industri är i stort behov av kompetenta mättekniker och på ZEISS Quality Excellence Center (QEC) i Eskilstuna spelar man på många sätt en avgörande roll för att den mättekniska kompetensen i Sverige ska hålla en hög internationell nivå.

Där ser man till att mättekniker utbildas och tränas i användningen av specifika program som CALYPSO och i mätteknik på en mer generell och teoretisk nivå.

– Vi har en ökande efterfrågan på utbildningar och fortbildning. Företag har verkligen kommit tillbaka efter covid-19-pandemin och vi har nu 20–25 utbildnings- och fortbildningsveckor per år. Vår fördel är att vi har egna undervisningslokaler på plats i Eskilstuna. Men vi besöker också kunderna och utbildar deras mättekniker, säger Pär Nyquist från ZEISS QEC i Eskilstuna.

Flaggskeppet i ZEISS QEC:s utbildningsprogram är den så kallade AUKOM-utbildningen. AUKOM är ett internationellt koncept som erbjuds som ett samarbete mellan en rad olika företag. Förutom ZEISS deltar till exempel Siemens, Volvo och SKF i AUKOM-samarbetet.

AUKOM-konceptet har översatts till 25 språk. Deltagarna kan alltså vara säkra på att alla får exakt samma utbildning, oavsett var i världen de genomför AUKOM-utbildningens moduler.

AUKOM består av tre moduler, varav den första avslutas med ett prov med upp till 40 frågor. Klarar man modul 1 kan man gå vidare till modul 2 som är för de mer erfarna och sedan modul 3 som är på en avancerad nivå.

Med AUKOM får man en global certifiering, vilket i vissa länder är ett krav för att överhuvudtaget få köra en mätmaskin.

Stora fördelar med datortomografi

Även om ZEISS QEC utbildar mättekniker i att utföra uppgifter på sina respektive arbetsplatser, har många företag också behov av att låta ZEISS på QEC i Eskilstuna genomföra olika typer av mätningar – inte minst datortomografi, CT-skanning, kanske mera känt som mätning genom röntgenskanning av objekten. 

– Nästan varje vecka träffar vi kunder för vilka datortomografi/CT-skanning är det bästa alternativet. Många känner inte till tekniken och dess fördelar. Den stora fördelen med datortomografi/CT-skanning är att det är den mätmetod som ger kunden mest information. Man får både information om yttre geometri samt den inre. Man finner även lätt ojämnheter som luftinneslutningar, porositeter och sprickor. Det är särskilt bra för plast men även tillämpbar på metalliska föremål. Datortomografi/CT-skanning är den bästa metoden för allt fler uppgifter, bland annat de nya batterierna till eldrivna fordon, säger Pär Nyquist.

Kunder inom alla branscher

ZEISS QEC Eskilstuna har kunder inom i stort sett alla branscher. Arbetsuppgifterna kan vara allt från mätningar vid produktion av gasturbiner och entreprenadmaskiner till kontroll av cylindrar i båtmotorer i samband med ett mästerskap för tävlingsbåtar.

Personalstyrkan på ZEISS QEC har utökats med en person med specialkunskaper inom mätning av kugghjul & splines. Därmed har ZEISS QEC nu åtta anställda, varav sex i själva applikationsteamet.

Vill du hålla dig uppdaterad om nyheter om mätteknik? Då kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev här.

Carl Zeiss AB
Tegeluddsvägen 76
102 54 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5560353608

Sänd till en kollega

0.016