”Produktionen hamnar i länder med en starkare strategi”
För den som rest runt i SME-delen av Industrisverige är det alltid lika fascinerande att möta leverantörer i världsklass, mer eller mindre mitt ute i skogen. En av dem är Finstansteknik med säte några kilometer norr om Ulricehamn i Västergötland. Där tar ägaren Nader Laali-Nia utmaningen med elektrifieringen med ro, men oroar sig desto mer för kompetensförsörjning och efterlyser en tydligare exportstrategi för Sverige.
Kompletta produktionslinor för plåtbearbetning är Finstanstekniks huvudsakliga nisch. Ett företag med stark inriktning på automotive, och med storkunder som Scania och Husqvarna.
– Det senaste vi gjorde för Scania var utrustning som tillverkar delar till växellådan, den levererade vi till Argentina, säger Nader Laali–Nia.
Deras läge i textilbältet har genom åren även genererat en del jobb i det segmentet. Rätt specialiserad utrustning, enlig Nader Laali-Nia.
– Alltifrån maskiner som tillverkar trådar till andra som formar textilier. Men uppdragen från den sektorn har minskat med åren, säger han.
Fokus på affärsutveckling
Finstansteknik är ett företag som har varit med ett tag. Det grundades 1979. 2023 tog Nader Laali-Nia över som ägare och vd, själv ingenjör i botten och med ett starkt fokus på strategi och affärsutveckling. I dag driver han en verksamhet med nio anställda och en omsättnings de senaste fem åren legat på runt 25 miljoner i snitt.
– Det skiftar ganska mycket från år till år. Våra projekt är relativt få men kan ta en del tid. Omsättningen beror på vilka som blev klara och levererade just det året, säger Nader Laali-Nia.
Även vinstmarginalen är skiftande, men på en mycket bra nivå för branschen och över huvud taget framstår Finstansteknik som ett välskött företag som det går bra för.
Enligt Nader Laali-Nia har de många internationella kunder och en hög andel export. Kunderna finns bland annat i Kina. Att ett sådant jätteland, med högt industriellt driv, väljer att anlita ett litet bolag i Sverige? Enligt Nader Laali-Nia handlar deras internationella framgångar om ett brett kunnande och att de kan leverera nyckelfärdig utrustning. Plus ett starkt fokus på att överträffa kundernas förväntningar.
– Sedan har vi varit rätt aktiva med att synas på olika internationella mässor, det har skapat kontakter och gett resultat i form av uppdrag, säger han.
Men i exempelvis Kina borde det väl finnas hundratals Finstansteknik?
– Säkert, men de kanske inte har det samlade kunnandet som vi har.
Skiftet mot elektrifiering innebär ett potentiellt hot mot företag inom metallindustrin. Men Nader Laali-Nia är inte särskilt oroad.
Han säger att det självklart blir färre delar i bilarna.
– Det är inget vi kan påverka. En viss del av marknaden går ditåt. Som leverantörer gäller det att anpassa sig och hänga med. Samtidigt tror jag inte att förbränningsmotorn försvinner i närtid.
Svag exporttillväxt för Sverige
Mer oroad är han över den generella svenska exportstrategin. Exporttillväxten har varit svag de senaste åren.
– Trots att vi har haft en svag krona. Svenska folket är tekniskt kunnigt och har kommit med många bra innovationer, men vägen från att uppfinna till att göra affärer har inte alltid varit lika rak.
Nader Laali-Nia anser att vi bör göra något gemensamt i landet, så att vi blir mer intressanta. Han efterlyser en ny strategi för svensk industri.
– Det flyttas mycket produktion från Kina till Europa, men jobben hamnar i länder som har en starkare strategi, som Polen och en del andra.
Även utbildningsväsendet haltar enligt Nader Laali-Nia. Det är inte tillräckligt bra på att förse svensk industri med arbetskraft.
– I dag har vi industritekniska gymnasieprogram och högskolor. Men det skulle behövas något som är däremellan.
Yrkeshögskoleutbildningar?
– Det är bra att de finns, men de har väldigt begränsade medel per år och elev. Utbildningarna har exempelvis inte råd med kostsamma maskiner.
Att yrkeshögskolorna avsätter mycket tid för praktik, där eleverna möter både maskiner och yrkeskunniga personer tycker han inte löser problemet.
– Grejen med praktiken är att företagen måste avsätta tid till att lära dem något. De som skulle kunna visa dem saker på arbetsplatserna är också de som är duktigast, och de har inte tid. Själva är vi på Finstansteknik inga större pedagoger.
Bankerna håller i sina pengar
Ett annat problem som SME-företag upplever är att det kan vara svårt att få tag på kapital. Finstansteknik sitter själva i ett dilemma kring det.
– Vi är väldigt trångbodda, speciellt när det gäller större maskinbyggen. Lokalerna är inte riktigt anpassade.
Men, säger han, bankerna vill inte låna ut de runt 30 miljoner som behövs. Inte ens till ett företag som det här, med stabila finanser. Sina egna pengar? De behöver bolaget till andra investeringar för att få affären att växa.
– Utan tillväxt försvinner du, men vårt mål är att växa på ett vettigt och hållbart sätt.
Har ni något större projekt på gång?
– Alla projekt med en budget över fem miljoner är stora för oss. Just nu håller vi på med ett sådant. Till energisektorn, mer kan jag inte säga.
Fakta: Finstansteknik
Företaget är grundat 1979, har nio anställda och ligger strax norr om Ulricehamn. 2003 tog nuvarande ägaren Nader Laali-Nia över som vd och ägare. Företaget producerar nyckelfärdiga produktionslinor till bland annat fordonsindustrin.