23948sdkhjf

Färre söker sig till yrkeshögskolan

För första gången sedan 2016 är det färre som söker till yrkeshögskolan. Både antalet sökande och behöriga sökande minskade med 5 procent, jämfört med året innan.

Under åren av pandemi kunde man se ett ökande intresse av studier, där både yrkeshögskolan och andra utbildningsformer hade rekordsiffror. 

Men 2022 vände trenden neråt, visar statistik från SCB.

– Arbetsmarknadens återhämtning efter pandemin är troligen den främsta orsaken till att antalet sökande minskade under 2022. Sett till läget i ekonomin idag, samt möjligheterna att söka omställningsstudiestöd, är bedömningen att antalet sökande kommer vända uppåt igen inom kort, säger generaldirektör Thomas Persson.

Sedan 2014 har antalet utbildningsplatser dubblerats efter en kraftig utbyggnad och år 2022 studerade hela 88 500 personer på yrkeshögskolan, vilket är en toppnotering. 

33 000 personer påbörjade sina studier förra året, vilket är något färre än föregående år.

– Många utbildningar är längre än ett år långa. Därför är det fler som studerar än som påbörjade förra året, det vill säga de som påbörjat tidigare år, förklarar Johan Lindahl, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SKF avyttrar verksamhet med 300 anställda
Efterlängtad EMO-mässa efter pandemin
Scania lägger ner tillverkning
Nu kan företag i elområde 3 och 4 söka elstöd
35 miljoner till forskningsprojekt efterfrågade av näringslivet
Tog hem Nobelpriset för robotik
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11