23948sdkhjf

Företagets generösa anställningsmodell resulterade i 500 anställda

Automationsföretaget B&R, med huvudkontor i Österrike, har testat en ny anställningsmodell för att möta den stora efterfrågan på automatisering.

Bolaget implementerar nu nya helgskift i produktionen under ett års tid. Helgkskiftet innebär 20 timmar i veckan på lördagar och söndagar mot en lön som är jämförbar med ett heltidsjobb i Österrike.

En satsning som visade sig vara lyckad. På några veckor sökte 700 personer jobbet och i mars började 300 av dem arbeta. Ytterligare 200 började i april.

Det var efter pandemin och den globala leveranskrisen som efterfrågan på automationslösningar ökade drastiskt, vilket fick B&R att testa den nya anställningsmodellen.

– Automation står högst på agendan i många branscher, särskilt när det gäller att flytta produktionen närmare målmarknaderna, förklarar B&R:s vd Jörg Theis i ett pressmeddelande.

– Våra lösningar spelar en nyckelroll i företagens förmåga att upprätthålla och utöka sin verksamhet och sin personalstyrka. Vi vill möta våra kunders höga efterfrågan på automationslösningar och så snabbt som möjligt har vi därför ökat vår produktionskapacitet avsevärt och implementerat tillfälliga helgskift.

Anställningsmodellen lockade många olika åldersgrupper, samhällsklasser och familjekonstellationer. Flera av de sökande kom långväga, från Linz, Wien och Bayern som ligger inom en radie på fyra timmar från huvudkontoret.

Istället för arbetsintervjuer anordnade B&R sju jobbdagar under januari och februari där sökande kunde få ett intryck av arbetsplatsen.

– Vi är mycket tacksamma att arbetsråden och facket gav möjligheten att bemöta denna unika situation med en sådan innovativ åtgärd, och till de många människor som valde att ansöka, säger Jörg Theis. Helgskiftes-överenskommelsen är en tillfällig åtgärd och löper ut i slutet av februari 2024 – då hoppas B&R att många av de nyanställda stannar kvar och flyttar till något av de befintliga skiftena.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079