23948sdkhjf

Kinesiskt batteriföretag satsar 14 miljarder i Torsboda: ”Bara startskottet”

En grön industri ska etableras i Torsboda utanför Timrå. Under en presskonferens bekräftades ryktena om att det kinesiska batteribolaget PLT ska etableras i Torsboda som ska resultera i 1 900 jobb.

Enligt uppgifter i Di var Shanghai Putailai New Energy Technology, PLT, redan på plats i Sundsvall och Timrå för första gången i fjol. Nu under en presskonferens bekräftades uppgifterna att PTL kommer att etablera sig i Torsboda. PLT investerar närmare 14 miljarder och etableringen ska resultera i 1 900 nya jobb.

Tanken är att det kinesiska företaget ska fungera som underleverantör till batteribolaget Northvolt, skriver Di. Northvolt skulle egentligen etablera sin verksamhet i Torsboda men valde sedan Göteborg.

– Det här är bara startskottet, den första av många etableringar vi ser komma. Vi har nu en unik chans bli Europas nav för grön industri. En chans att både växa i vår region, ta vårt ansvar för att ställa om samhället och bidra till att göra norra Sverige till en viktig spelare i den gröna omställningen. Vi har arbetat hårt och nu har vi nått en första hållplats, men det är en långsiktig satsning där alla behövs tillsammans, säger Stefan Dalin, ordförande Torsboda Industrial Park.

Northvolt är det enda företaget i Sverige som behöver anodmaterial i större omfattning i sin tillverkning och har tidigare uttryckt sig att underleverantörer ska finnas på nära avstånd från den egna tillverkningen.

– PTL är en av världens ledande tillverkare av anodmaterial. Det är en viktig investering i Sveriges arbete med den gröna omställningen och kommer att bidra till att bygga en hållbar och konkurrenskraftig batteriindustri i Sverige och Norden, skriver Jan Larsson, vd Business Sweden i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095