23948sdkhjf

Undersökning: Svenska exportföretag planerar anställa fler

Svensk Exportkredits nya exportkreditbarometer visar att svenska exportbolag planerar att anställa fler personal det kommande året, jämfört med när undersökningen genomfördes i höstas.

– Att det går bra för svensk export är oerhört viktigt för det svenska samhället i stort. Man ska komma ihåg att exportnäringen står för omkring halva Sveriges BNP och att det går bra för exportbolagen innebär fler jobb och en stärkt, svensk ekonomi. I synnerhet i tider av oro är det viktigt att påminnas om att det som verkligen bär upp den svenska ekonomin än så länge går väldigt bra, kommenterar Magnus Montan, vd för Svensk Exportkredit undersökningen.

Cirka 40 procent av företagen planerar att anställa fler i Sverige medan 30 procent planerar att anställa fler utomlands under de kommande tolv månaderna.

Magnus Montan, skriver i ett pressmeddelande, att resultatet är förvånande, givet vad de trodde för ett år sedan och det osäkra omvärldsläget.

– Men i ljuset av att svensk export faktiskt ökade med hela 23 procent 2022, enligt siffror från SCB, så är det naturligtvis rimligt och framför allt är det väldigt glädjande att det går bättre än exportörerna själva förutspådde

Resultatet visar inte vad man trott, då man i kölvattnet av pandemin trodde att företagen skulle flytta hem produktionen på grund av komponentbrist, osäkra leveranskedjor och fraktproblem. Men detta visade sig alltså inte stämma helt.

Cirka 200 exportföretag med en exportvolym på minsk 25 miljoner kronor samt en exporthandel på minst 50 procent har svarat på undersökningen. Urvalet görs slumpmässigt av SCB och resultatet är statistiskt säkerställt. Exportkreditbarometern släpps i sin helhet i juni.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.1