23948sdkhjf

De vinner pris för sin forskning om människan och tekniken

Årets Primuspris delas i år ut till forskningsprojektet Artificial and Human Intelligence through Learning, A-HIL som sätter fokus på interaktionen mellan människa och teknik i industrins teknikomställning.

Varje år delar forskningsmiljön Primus vid Högskolan Väst ut sitt Primuspris till företag, forskare eller projekt de anser ha utmärkt sig extra mycket.

I år valde juryn ett forskningsprojekt som på ett innovativt sätt satt människan i fokus för att belysa och förstå interaktionen mellan människa och teknik i smarta fabriker.

– Projektet möter en av Primus ambitioner: att utveckla kunskap som spänner över både lärande och teknikutveckling. Därför är det extra kul med den positiva responsen från företagen och de goda resultaten, kommenterar Lennart Malmsköld, programchef för Primus.

Projektet genomfördes mellan 2020 och 2022 av sju forskare, representanter från Siemens Energy och GKN Aerospace tillsammans med flera studenter vid Högskolan Väst.

– Vi är glada och stolta att vårt forskningsprojekt inom området industriellt arbetsintegrerat lärande uppmärksammas. Projektet har präglats av ett kontinuerligt kunskapsutbyte och gemensamma reflektioner mellan alla projektpartner kring mänskliga perspektiv i industrins digitalisering, säger projektledaren Anna Karin Olsson, docent i företagsekonomi vid Högskolan Väst.

Juryns motivering:

”Projektet har i övergången från industri 4.0 till industri 5.0, på ett nytänkande sätt, satt människan i fokus för att belysa och förstå interaktionen mellan människa och teknik i alltmer smarta fabriker.

En tvärvetenskaplig och människocentrerad ansats har tillämpats för att utforska industrins digitalisering i nära samverkan med projektpartner. Projektet har präglats av ett kontinuerligt kunskapsutbyte och gemensamma reflektioner mellan alla projektpartner.

Forskningsbidraget betonar vikten av en djupare förståelse för, och förmåga att lyfta fram, mänskliga perspektiv på alla nivåer i de organisationsförändringar som krävs för fortsatt industriell digitalisering.”

Högskolan Väst

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085