23948sdkhjf

Swebor fördubblar produktionen – på grund av tidens oroligheter

Efter Rysslands invasion i Ukraina har efterfrågan på skyddsprodukter, som pansar och skottsäker plåt, ökat. Något som märks hos det norrbottniska stålföretaget Swebor i Jokkmokk.

På Swebor finns 25 anställda, varav 15 är placerade i Jokkmokk. På Jokkmokk-anläggningen härdas plåt i en ugnsprocess för att bli hård och seg för att sedan användas som exempelvis slitplåt i lastfordon, rapporterar P4 Norrbotten.

Plåten från Jokkmokk kan klara pansarbrytande skott från det ryska automatgevären Kalashnikov och säljs till kunder runt om i världen. Plåten kan sedan återfinnas i bland annat i husfasaden till domstolar och ambassader.

Men den senaste tiden har kundkretsen utökats – med helt nya kunder.

– Vi har fått en del förfrågningar från folk som vill bygga säkerhetsrum hemma. Det är ju nytt för oss, säger vd:n Petter Eriksson till P4 Norrbotten.

Den ökade efterfrågan, skapat av en orolig omvärld, gör att stålföretaget nu planerar att fördubbla produktionen i Jokkmokk. Med det behöver man också nyanställa personal. På fem år hoppas man öka personalstyrkan, från 15 till 25 stycken.

Investeringskostnaden beräknas till 50 miljoner kronor under fem år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078