23948sdkhjf

4 saker att tänka på när ni väljer företagskort

Det finns idag ett flertal olika kortleverantörer att välja mellan, och det kan därför vara svårt att sondera terrängen på egen hand. Vår expert Aslim Aslan går igenom fyra saker som är viktiga att tänka på innan du väljer företagskort.

Marknaden för betalningslösningar har växt snabbt, framför allt i takt med att fintech-bolagen har ökat. Alla aktörer vill vara en del av kundens betalflöde och tjänsterna har blivit mer digitala med fokus på snabb och enkel hantering. Så vad ska du egentligen titta efter och vilka fallgropar ska du undvika när du väljer företagskort?

Aslim Aslan är kundansvarig på Eurocard och pratar dagligen företagskort med olika företagsrepresentanter. Här är fyra frågor som hon tycker att alla ska ställa sig när man jämför olika kortleverantörers produkter.

  1. Hur ser våra behov ut?

-Börja med att utreda vilka behov ni har när det kommer till företagskort. Om ni mest handlar online finns det speciellt utvecklade betalningslösningar för det. Ifall kortet är tänkt till företagsresor och ska användas en del utomlands, kan det vara bra att se över kortacceptansen, alltså i vilka länder som kortet fungerar. Kontrollera dessutom att den kreditgräns som ingår i kortet är tillräcklig för era behov.

  1. Vem ska ha betalningsansvaret?

-Att handla med kredit innebär alltid att någon står för risken, och det är därför viktigt att undersöka hur avtalet är utformat innan du väljer kort. Om betalningsansvaret skulle ligga på den anställde kan detta exempelvis påverka den personens privatekonomi om företaget får finansiella problem. Min rekommendation är därför att välja ett företagskort där företaget tar kreditrisken, alltså är ytterst betalningsansvariga.

  1. Hur mycket administration blir det?

-Även om mycket har digitaliserats och förenklats, så kan det bakom vissa kortlösningar döljas en hel del extra administration för ert företag. Fundera på om det är ett kredit- eller debetkort som ni behöver. Debetkort innebär ofta begränsningar i betalningsmöjligheter men också i den administrativa hanteringen. Med ett kreditkort finns det alltid pengar att tillgå på kortet, vilket också innebär en möjlighet till extra likviditet över en period, något som även de mest lönsamma företagen kan behöva emellanåt.

  1. Vad blir den faktiska kostnaden för kortet?

Företagskort som marknadsförs som gratis kan komma med dolda avgifter, det kan handla om kort som är gratis, men bara i ett visst antal eller att tjänsten börjar kosta efter att ni har uppnått kreditlimiten. Titta därför extra på det finstilta i avtalet, så att ni inte råkar ut för en oförutsedd utgift i ett senare skede.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078