Krönika: Fyra steg som gör tillverkningsföretag mer hållbara
Den gröna omställningen ställer idag extra höga krav på de branscher som har som störst behov av och möjlighet till att hållbarhetssäkra sina verksamheter. Tillverkningsindustrin är en av dessa branscher. Elektronikbranschen, som jag har erfarenhet av, utgör en viktig del av tillverkningsindustrin, och har också många led i produktionen med stora möjligheter till förbättring av hållbarheten. Det finns mycket man kan göra för att säkra hållbarheten vid tillverkning. Här kommer mina råd på vilka steg som man med dagens teknik kan ta för att säkra denna hållbarhet.
Välj rätt elförsörjning
En stor klimatbov inom tillverkningsbranschen är de energikällor man väljer för att försörja anläggningar med el. Att välja att bygga sin fabrik på en plats där man har god tillgång till förnybar el är därför ett första viktigt steg att ta. Nästa steg är att se till att fabriken kan producera sin egen el genom solceller. Om man bedriver en stor verksamhet med många fabriker, så kan man minska sina Scope 2-utsläpp drastiskt med hjälp av solpaneler. Och om man har en fabrik på en plats där tillgången till förnybar el är mindre bra, så kan man, om man satsar fullt ut på solpaneler, och fabriken befinner sig i ett land med många soltimmar, producera all el själv.
Att hålla energiförbrukningen så låg som möjligt är en självklar åtgärd. Och det finns sätt att spara på energin också i samband med tillverkningsprocesserna. På Lenovo används en patenterad process som kallas LTS (Low Temperature Solder), som har använts sedan 2017. Med LTS appliceras lödvärme vid en maxtemperatur på 180 grader, som är en minskning med 70 grader från den tidigare metoden, vilket resulterar i minskade koldioxidutsläpp.
Bygg fabriken med hållbarhet i åtanke
För att vara hållbar i längden så gäller det att bygga med ett hållbarhetsfokus från grunden, innan det första spadtaget till en ny fabrik tas. Se till att bygga fabriken av så miljövänligt material som möjligt, som inte orsakar negativa konsekvenser för miljön. Se dessutom till att konstruera fabriken så att man kan använda sig av vätskekylning, naturlig kylning på vintern, och smidiga lösningar för värmeavledning, så att behovet av nedkylning minskar. Ett exempel på hållbar kylning är Lenovos Neptune-teknik för direkt vätskekylning, som ger en värmeavledningseffektivitet på 95 procent och sänker energiförbrukningen med upp till 40 procent.
Några ytterligare funktioner som bör finnas i er nybyggda fabrik är god värmeisolering och återanvändning av värme från luftkompressorerna. Man kan exempelvis använda värmen från produktionshuset för att hålla tillverkningsutrymmet varmt, medan kall utomhusluft används för kylning på vintern, vilket bidrar till att sänka energiförbrukningen. Alla smarta åtgärder som sparar in på elförbrukningen och fabrikens påverkan på naturen måste tas med i beräkning vid planeringen av en ny fabriks konstruktion. Och behöver man hållbarhetsanpassa befintliga fabriker, så kan många av dessa åtgärder byggas in i efterhand.
Korta samtliga transportsträckor
De koldioxidutsläpp som uppstår i samband med transport av råvaror till fabriken, produkter ut ur fabriken, samt transport av personal, måste också läggas in i planeringen eller anpassas efter att fabriksbyggnaden står på plats. Därför gäller det att tänka strategiskt när man väljer sin geografiska placering av fabriken – ju närmre kunderna desto bättre.
När man väl har kortat transportsträckorna, gäller det också att se till att transporterna är så hållbara som möjligt, via exempelvis lastbilar och tåg som körs på förnybara drivmedel. Dessutom bör man erbjuda kunderna samleveranser. Dessa åtgärder bidrar till att minimera mängden fraktkilometer och utsläpp. Att dessutom leverera produkter i emballage som är miljövänliga och återbrukade, sluter hållbarhetscirkeln ytterligare.
För att fortsätta minska transportsträckorna bör även personalens transporter räknas in. Att anlita personal som bor i närheten av fabriken är ju en självklarhet, men det finns mer man kan göra. På Lenovo erbjuder vi exempelvis gratis bussresor till och från vår fabrik i Budapest i Ungern, för att minska antalet bilar som kör till och från anläggningen. Har man en stor fabrik med många anställda kan denna typ av åtgärd resultera i rejäla besparingar av koldioxidutsläpp.
Ställ krav på kunderna och hållbarhetssäkra produkternas livscykler
För att säkra hållbarheten gäller det att också se till att kunderna tar sitt ansvar och bidrar till att upprätthålla god hållbarhet. Därför är det viktigt att stötta kunderna för att hjälpa dem att nå sina hållbarhetsmål. Genom att ge kunderna möjlighet att stödja verifierade klimatåtgärdsprojekt, kan de klimatkompensera för de uppskattade koldioxidutsläpp som är förknippade med den genomsnittliga livscykeln för deras inköp.
Dessutom bör man hållbarhetssäkra produkternas hela livscykler. Detta kan man göra genom att erbjuda enkla lösningar där de produkter som sålts returneras då de inte kan används längre, så att de kan renoveras och omcertifieras. Med denna typ av hållbarhetstjänst uppnår man en mer cirkulär ekonomi, som bidrar till att minska avfall och gör det möjligt för kunder att köpa fullt fungerande begagnade produkter till ett överkomligt pris.
Det finns många steg att ta för att uppnå god hållbarhet för ett tillverkningsföretag. Och med dagens tekniska möjligheter finns det inga ursäkter för att inte göra sitt främsta för att stärka tillverkningsbranschens hållbarhet.
Jens Henrik Thomsen, Director Solutions & Services Group på Lenovo