23948sdkhjf

Regeringen miljonsatsar på batterier: ”Tilltagande internationell konkurrens och kapplöpning”

Regeringen ger Vinnova i uppdrag att satsa på forskning och innovasion av batterier. Totalt avsätter regeringen 40 miljoner i år – för att därefter trappa upp stödet de kommande åren.

En månad efter Northvolts konkurs får Vinnova i uppdrag av regeringen att göra en satsning för att öka forsknings- och innovationsförmågan längs hela batterivärdekedjan.

Intentionen är att satsningen ska ha samverkan mellan näringsliv, universitet, högskola samt andra offentliga aktörer. Enligt regeringen ska satsningen komplettera de pågående batterisatsningarna på Energimyndigheten.

– Hållbara batterier är en nyckelteknik för elektrifiering och i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Utvecklingen av en hållbar batteriproduktion är inte bara viktig för att nå klimatmålen utan möjliggör också framväxten av en konkurrenskraftig industri som skapar hållbar tillväxt och arbetstillfällen längs hela batterivärdekedjan, står det i skrivelsen, som undertecknats av energi- och näringsministern Ebba Busch (KD).

Under 2025 får Vinnova som mest använda 40 miljoner för satsningen. Under nästa år beräknas regeringen avsätta 60 miljoner, för att trappas upp till 88 miljoner och 128 miljoner kronor de kommande åren.

Sverige beskrivs ha en stark position med tillgång på råvaror och fossilfri el, kompetens och styrmedel som främjar elektrifiering med höga miljökrav. Dessutom bedöms Sverige ha starka aktörer inom området.

– Samtidigt påverkas Sveriges förutsättningar inom batteriområdet av en tilltagande internationell konkurrens och kapplöpning om batteriinvesteringar, med nya former av statsstöd i andra länder. Därtill skapar det osäkra geopolitiska läget ett ökat behov av stärkt resiliens, skriver ministern i skrivelsen och fortsätter:

– Batterivärdekedjan behöver etableras och stärkas i både Sverige och Europa för långsiktig konkurrenskraft och minskad sårbarhet. Vidare är tillgång till rätt kompetens centralt för att elektrifieringen i industrin och samhället i stort ska kunna genomföras, inte minst för att fordonsindustrin ska kunna ställa om och för att batteriindustrin ska kunna byggas upp som en ny bransch i Sverige. För att möta dessa utmaningar behöver forsknings- och innovationskapaciteten inom batteriområdet stärkas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078