23948sdkhjf

De ska lära robotar göra farligt jobb

Todor Stoyanov, Amy Loutfi, Robert Krug och Andrey Kiselev ska närma människa och robot till varandra och se om de rent av kan bli vänner.
Roboten gör den farliga delen, medan människan ser till att jobbet blir ordentligt gjort. Robotikforskare vid Örebro universitet ska i samarbete med företag och med hjälp av virtuell verklighet utveckla ett sätt att rengöra maskiner där samspelet mellan människa och robot är avgörande.
Forskningsprojektet heter ”Amici”, vänner på italienska, ett namn som syftar på samspelet mellan människa och robot. Projektet finansieras med 3,4 miljoner kronor av Kunskapsstiftelsen och de företag som medverkar bidrar sin tur med lika mycket. Fem forskare från AASS kommer att jobba med projektet med målet att utveckla en metod för hur en robot ska rengöra en 3D-printer som används i industrin. Printern måste saneras mellan varje tillverkning och råvaran är giftigt metalliskt pulver.
– Idag är det en uppgift för en person som bär skyddskläder, miljön är dålig och arbetet tar lång tid, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknologi och knuten till Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, AASS, vid Örebro universitet.
Istället ska en robot utföra arbetet inne i själva 3D-printern. Roboten ska fjärrstyras av en människa, med hjälp av virtuell verklighet, VR.
Forskningen innefattar förutom robotiken också maskinteknik och sker i samverkan med flera företag: Siemens, ABB och Nethouse.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094