23948sdkhjf

Han tilldelas årets Polhemspris

Skapar vardagsnytta för miljarder.
Utvecklaren Daniel Stenberg tilldelas årets Polhemspris för den unika dataöverföringskoden cURL.

– Det känns fantastiskt. Jag är framförallt glad över att den här typen av programmeringsverktyg uppmärksammas, säger Daniel Stenberg.

cURL är en informationsmotor i programform, som gör att våra mobiltelefoner, datorer, bilar, bankomater och andra uppkopplade apparater kan kommunicera med varandra.

Det är ett gediget ingenjörsarbete och ett uttryck för hängivet förvaltarskap som kommit många företag och hela samhället till nytta, skriver juryn i sin motivering.

Förutom informationsöverföring mellan uppkopplade apparater bidrar även cURL till stora ekonomiska värden. Fler än 200 multinationella företag använder verktyget för sina tekniska produkter och tjänster. Exempelvis Facebook, Google, Apple, Netflix, BBC, Sony, Spotify och Mercedes-Benz.

– Jag jobbar i en ganska okänd nisch som inte så många har koll på. Att tilldelas Polhemspriset är jättekul, säger Daniel Stenberg.

Stenberg är 47 år gammal och uppvuxen i Huddinge utanför Stockholm, där han också bor i dag. Han har en bakgrund som datakonsult på annat på IBM men jobbar nu som utvecklare för internetaktören Mozilla. 2016 hamnade han på silverplats i branschtidningen Techworlds ranking över Sveriges bästa utvecklare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096