23948sdkhjf

Rörmästaren utökar med fiberlaser

Bendex i Hyltebruk satsar nu stort även på laserskärning och kantpressning.
Hittills har företaget varit en underleverantör av rörkonstruktioner i små och medelstora volymer.

– Vi har en lång historia med tillverkning av rörkonstruktioner, vi har idag fem svetsrobotar och fyra rörbockningsceller och ser hur artiklarna innehåller allt fler plana och bockade plåtdetaljer, säger vd Daniel Alexandersson, enligt ett pressmeddelande.

Därför har de investerat i en fiberlaser på 6000W från Bystronic för att kunna bibehålla konkurrenskraft på sikt. En ny kantpress från samma företag behövdes också för att skapa en komplett enhet.

Nyanställde

Vid valet av laser för plåtskärning blev det en fiberlaser från Bystronic. Som tillbehör valdes lösningen kallad Trans Extended för att kunna skapa ett smidigare arbetsflöde.

Laseroperatören Victor Benjaminsson anställdes i samband med investeringen och hade då begränsad verkstadsutbildning men efter en inlärningsperiod på två veckor där han gick på sidan vid en erfaren laseroperatör, så sköter han nu nyinvesteringen helt själv.

– Det går bra, Man lär sig något nytt varje dag. Det är bara att se till att man lägger upp rätt plåtar i magasinet och att programmera jobben är enkelt säger han enligt pressmeddelandet.

På Bendex skär man 7-8 ton svartplåt i veckan, de flesta skurna detaljer bearbetas också vidare.

En långsiktig investering

Strax intill lasern står den andra nyinvesteringen. Mattias Söderström är kantpressoperatör, och konstaterar att det är en lättarbetad och logisk maskin lätt att hantera. Produktionschef Johan Björklund håller med.

– Vi har valt vad vi ser är en stark kombination. Både lasern och kantpressen kopplas samman med programmet Bysoft 7, och kan därigenom användas för att skapa ett smidigt produktionsflöde. Det här är en stor investering, men den är långsiktig och vi ser att vi kommer att kunna leva väldigt länge med dem. Det känns bra säger Johan Björklund, en av grundarna till Bendex.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08