23948sdkhjf

Legotillverkare kortar ner övertiden

Investerar i en maskin som klarar av produktion på en enda vecka som tidigare tog tre veckor att utföra.
NMP Lego maskininvesterar. Företaget är baserat i skånska Vittsjö som ligger alldeles på gränsen till Småland.

Nu köper de in fiberlasern ByStar Fiber 10000W från Bystronic. Maskinen har en styrka på hela 10 000W.

NMP är ett litet fåmansföretag som i dagsläget har fem medarbetare. Ända sedan 1950-talet har det i deras lokaler bedrivits samma verksamhet som nu. Förändringar har dock inneburit att tre tidigare anställda, Niklas, Måns och Peter, senare har tagit över sin tidigare arbetsgivares lokaler. Med sina tre initialer i förnamnen skapades namnet NMP Lego.

– Vi tittade på hur mycket övertider vi hade, och det var ju inte svårt att räkna ut att med en mer effektiv maskinpark kunde vi korta ner dessa. Den maskin som vi hade mest beläggning på var en Bystronic laser från 2002. Då den installerades var den med sina 4000W den snabbaste som fanns på marknaden, säger företagets vd Nicklas Johannesen, enligt ett pressmeddelande.

Medarbetarna vill helt enkelt inte heller arbeta övertid.

– Ja, vi har valt att investera för att hinna med. Tidigare har vi kört med tvåskift för att kunna leverera, men man vill ju helst gå hem vid middagstid som alla andra, säger Måns Stigevi som är en av delägarna.

Företaget uppger att den nya maskinen klarar av tre veckors produktion på en enda vecka.

– En förutsättning för att må bra på jobbet är att man har bra arbetsredskap. Den är väldigt effektiv i sin snabbhet och samtidigt väldigt mångsidig. Vi kan nu räkna på offerter när det gäller material i vilken metall som helst. Vi har just levererat en större order av varmförzinkad plåt, och även högblankt rostfritt upp till 30 millimeter klarar den av utan problem, säger Nicklas Johannesen, enligt pressmeddelandet.

NMP Lego är ett svets- och smidesföretag som omsätter 10 miljoner kronor. Företaget ägs alltså av Nicklas Johannesen, Måns Stigevi och Peter Johnsson. De äger också sin industribyggnad på 3 600 kvadratmeter och har förutom traditionell legoverksamhet även tillverkning och reservdelsförsäljning till den egenkonstruerade pelletsbrännaren som går under namnet Pellx.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125