23948sdkhjf

Abecede blir Kaunis Iron efter köp

Kaunis Iron: "Vi har nått en viktig milstolpe i återstart av gruvan och ser fram emot produktionsstart". Brytning planeras starta till sommaren.
I somras förra året gjorde Abecede klart om ett köp av Kaunisvaaragruvan – nu kommer ännu ett förvärv in i bilden.

Kaunis Holding köper nu Abecede och alla resterande tillgångar i Northland Resources. I och med köpet byter också Abecede namn till Kaunis Iron AB, bolaget som ska driva verksamheten framöver.

– I dag har vi nått en viktig milstolpe i att återstarta gruvan och ser nu fram emot en produktionsstart. Vi är glada över att ha fått så många erfarna och framgångsrika entreprenörer som visar intresse för att medverka till en uppstart, sade Anders Sundström, styrelseordförande i Kaunis Iron AB, under måndagen.

I och med köpet innehar Kaunis Iron de tillstånd som behövs för att kunna starta upp gruvverksamheten i Kaunisvaara igen, och man planerar att dra igång till sommaren. Första leveransen beräknas senare under året och man siktar på en årsproduktion motsvarande två miljoner ton färdig produkt.

Köpet av de sista tillgångarna i Northland Resources, som drev järnmalmsgruvan i Kaunisvaara från 2012 fram till konkursen i december 2014, innebär också att Sveriges största konkurs i modern tid är avslutad.

– Jag är väldigt glad att nu kunna genomföra affären tillsammans med Kaunis Iron AB och att vi därigenom tillsammans skapat möjligheter till en fortsättning av gruvverksamheten. Jag vill samtidigt rikta ett stort tack till alla de personer som på olika sätt jobbat hårt och uthålligt för att vi skulle nå till denna punkt, säger konkursförvaltaren Hans Andersson i ett pressmeddelande.

Fokus kommer nu ligga på att slutföra avtal med entreprenörer som kommer vara del av produktionskedjan och förbereda för produktionsstart, men därefter kommer man även att ansöka om ett miljötillstånd som också omfattar fyndigheten Sahavaara.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094