23948sdkhjf

Miljardinvestering i gasterminal

SSAB, Outokumpu och Ruuki Metals bidrar till Nordens största satsning på flytande naturgas.
I Torneå sjösätts nu i Torneå det gigantiska projektet för flytande naturgas, LNG, skriver Haparandabladet.

Drygt en en miljard kronor läggs och bland investerarna finns Outokumpu, Ruuki Metals, EPV Energy, Skangass och SSAB, varav SSAB står för runt 70 miljoner kronor, uppger Haparandabladet

Beställare av terminalen är Magna LNG Oy, där den svenska stålkoncernen SSAB är 25-procentig delägare. Andra delägare i Magna LNG är Outokumpu, Skangass och EPV Energy, enligt SSABS hemsida.

Statistiken från Energigas Sverige visar att industrin står för hela 52 procent av naturgasanvändningen, varav största nyttjarna är stål- och metall med en fjärdedel och livsmedel med en fjärdedel.

SSAB ska börja använda flytande naturgas (LNG) på stålverket i Brahestad, för att markant minska stoff-, kväve-, svavel- och koldioxidutsläpp.

Naturgasen kommer att ersätta ungefär 90 procent av den gasol som tidigare användes i anläggningarna, även om gasol fortfarande behövs till exempel för gasskärning.

Naturgasen transporteras till Brahestad från Manga LNG Oy:s terminal i Torneå. Leveranserna till Brahestad startar under 2018, uppger SSAB vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.8