23948sdkhjf

GKN får miljonkontrakt för AM-teknologi

Företaget ska ta fram och producera raketmotorturbiner för Prometheus-projektet.
Uppdraget kommer från ArianeGroup, enligt ett pressmeddelande.

Det blir den första raketmotorturbinen producerad med AM-teknologi i Europa, och innebär 90 procent kostnadsminskning och även att antalet komponenter minskar från fler än 100 till två stycken.

GKN Aerospace kommer att ta fram och producera två turbiner i full skala för Prometheus lågkostnads- och recyclingbara raketmotordemonstrator med bränslet metan.

Turbinerna kommer att ge kraft för metanbränslesystemet. Den första turbinen ska distribueras i slutet av 2019.

Tillverkningen sker dels i GKN Aerospace höggradigt automatiserade verkstad för motorkomponenter i Trollhättan, dels i samarbete med partners.

Den nya turbinen är toppmodern med alla sina utmanande laster, mycket högt tryck, hög hastighet och höga temperaturer. Den är utrustad med de senaste AM-teknologierna med en kravbild på hög prestanda, kortare ledtider och avsevärd kostnadsminskning.

– Med stöd av svenska Rymdstyrelsen, ESA (European Space Agency) och ArianeGroup är vi stolta över att kunna delta i Prometheus-projektet och att bidra med teknologi till detta viktiga europeiska rymdprojekt, säger Sébastien Aknouche som är Vice President och General Manager, Services and Special Products, vid GKN Aerospace Engine Systems, enligt ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141