23948sdkhjf

Nu lönar det sig att flytta hem tillverkning till Sverige

"Automation är nyckeln. Kan du hantera en mobiltelefon kan du nästan hantera en robot, som till exempel plockar och packar. Du som är anställd är för värdefull att göra sådana sysslor. Den mänskliga hjärnan kan användas till annat."
I småländska Bredaryd ligger Ewes. Företaget bedriver tillverkning av stålfjädrar. Kunderna finns inom bland annat industrin, fordonssektorn, elektronik och medicinteknik.

Ewes arbetar med allt från prototyper till serieproduktion. Det är familjeägt och kontrolleras nu av grundarens barnbarn. Verksamheten startades en gång av en arbetslös metallarbetare.

De har produktion också i Östeuropa och Kina. Men tillverkningen går inte ut från Sverige längre – utan tvärtom åt andra hållet i stället.

Ewes tog nyligen hem en del av tillverkningen i Bosnien till Bredaryd, enligt Dagens Arbete.

–  Visst, det finns många lyckade exempel på utflyttning av produktion. Men inköparna underskattade och förnekade problemen med kvalitet, logistik och kulturskillnader, säger Ewes vd Anton Svensson till tidningen.

Att investera i verksamheten är lösningen för att kunna åstadkomma tillverkning i Sverige.

– Automation är nyckeln. Kan du hantera en mobiltelefon kan du nästan hantera en robot, som till exempel plockar och packar. Du som är anställd är för värdefull att göra sådana sysslor. Den mänskliga hjärnan kan användas till annat, säger Anton Svensson.

Per Hilletofth, professor i logistik, menar att företagen ofta saknar en metod för att fatta korrekta beslut om var tillverkningen ska förläggas.

– När tillverkningen flyttades ut till låglöneländer stirrade man sig blind på produktionskostnaden. Efter ett tag uppstod nya kostnader som man inte riktigt hade räknat med, säger han till tidningen.

Många saker blev dyrare. Transportkostnaderna steg, det uppstod kvalitetsbrister och även problem med olika typer av logistiska frågor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078