23948sdkhjf

5G testbädd till Luleå tekniska universitet

Lärosätet ska bygga en testmiljö för femte generationens mobiltelefoninätverk, 5G.
Tillväxtverket strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland ger klartecken till LTU:s ansökan, framgår av ett pressmeddelande.

Avsikten med 5G-projektet är att inrätta en forsknings- och innovationsmiljö inom 5G där företag, studenter och organisationer ihop kan testa nya idéer, tillämpningar och case.
– Vi är jätteglada över att få en av de första 5G-installationerna som görs i Sverige, säger Karl Andersson, projektledare och tf. verksamhetsledare vid Centrum för distansöverbryggande teknik.

Runt 30 företag och organisationer har anmält intresse att medverka och projektet som nu startas upp.

Avsikten är att samarbete ska medverka till större och snabbare utvecklingssteg och att nya produkter, tjänster och erbjudanden kan nå en större marknad.

Arbetet med testmiljön kommer att bedrivas inom ramen för projektet Wireless Innovation Arena.
– Tillsammans med projektets övriga parter kommer testbädden att erbjuda en unik möjlighet och bidra till nytänkande, innovation och affärsutveckling kopplat till 5G, säger Karl Andersson.

5G innebär förbättringar för högre datahastigheter, kortare fördröjningar, högre tillförlitlighet och möjligheter till delning av nätverk där olika användargrupper ges olika prioriteter.

I ett första skede förväntas 5G främst uppfylla industrins behov.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062