23948sdkhjf

Nyanlända praktiserar hos Mekanotjänst

Den första gruppen startade sin praktik på Järvsöföretaget under augusti månad.
Högtryck, ökad efterfrågan och ont om personal att anställa är en ekvation som det är svårt att få ihop, erfar allt fler verkstadsföretag, så även Mekanotjänst i Järvsö.

Järvsötillverkaren har nyligen, som Verkstäderna skrivit om, dubblat kapaciteten med ny högeffektiv och toppmodern stan. Nu anställer man stort. Det rör sig om 15-20 personer fler och ytterligare maskininvesteringar för runt 10 miljoner,

Företaget är därför aktiv på flera fronter för att underlätta rekrytering och kompetensförsörjning.

Mekanotjänst samarbetar med gymnasieskolans yrkesprogram och tar periodvis emot praktiserande elever 3 dagar i veckan.

– De får vara med våra operatörer. Det är våra engagerade medarbetare som gör det möjligt, maskinen är bara verktyget, säger vd Jens Christensen till Verkstäderna.

Mekanotjänst samarbetar även med Arbetsförmedlingen och Ljusdals kommun, som har tagit emot 400 nyanlända, i ett projekt kring integration och arbetspraktik.

De tre aktörerna avser att gemensamt skapa de bästa förutsättningarna för en lyckad arbetspraktik genom att tillsätta två handledare till projektet.

– Handledarna kommer hela tiden att vara tillgängliga och stötta praktikanterna i både integrations- och arbetsrelaterade frågor, och Mekanotjänst kommer också möjliggöra svenskaundervisning på arbetsplatsen.

Målsättningen är att praktikanterna skall kunna erbjudas anställning i bolaget.

Fler maskininvesteringar

Mekanotjänst utökar även verksamheten genom nya produktionslokaler i Tartu.

– Vi har varit verksamma i Estland under en längre tid och nysatsningen med ny fabrik och produktionsutrustning skapar ett komplement till Järvsös utbud inom skärande bearbetning. Mekanotjänst i Estland består av en mindre enhet med CNC-maskiner för fräsning och svarvning.

Estland möjliggör uppdrag med önskemål av viss LCC-produktion, företrädelsevis av större volymer, enklare detaljer och acceptans för längre ledtider.

Den nya stansen och de fler jobb den alstrar kommer att resultera i ytterligare investeringar i maskiner

– Vi planerar att investera i ytterligare produktionsutrustning och kompetens under 2018-2019. Vi behöver fler maskiner och en förbättrad produktionslayout för att säkerställa produktionskapaciteten i hela flödet.

Totalt kommer Mekanotjänst att investera för ytterligare 10 miljoner kronor i närtid.

Mekanotjänst är aktiv på sociala medier

– Det är viktigt att ha en levande kommunikation med våra medarbetare, partners och andra intressenter. Sociala medier ger oss möjligheten att dela med oss av vad som händer på Mekanotjänst, av stort så väl som smått, avslutar Jens Christensen.

Fakta: Mekanotjänst

Koncernen Mekanotjänst startades 1976. Mekanotjänstkoncernen med huvudkontor i Järvsö har runt 130 anställda och produktionsenheter finns Järvsö, Ljusdal samt i Tartu, Estland.
Företaget utför mekaniktillverkning innefattande plåtbearbetning, skärande bearbetning, rörbearbetning och montering av kompletta produktsystem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063