23948sdkhjf

Många svenska kunder på plats när DMG MORI hade öppet hus i tyska Pfronten

DMG MORI är en global koncern med 12.500 medarbetare. Dessa tillverkar bearbetningsmaskiner, automation, additiva maskiner och mjukvaror.

– Här är full fart hos våra kunder. Förra året var ett bra år och 2019 ser också väldigt bra ut, säger Fredrik Gedda, vd för DMG MORI Nordic & Baltics, till Metal Supply.

– Det som är tydligt är att fler och fler företag verkligen börjar se fördelarna med att handla direkt av maskintillverkaren. Ett område som exempel är reservdelar som alla som har maskiner hanterar, säger Fredrik Gedda.

När DMG MORI startade direktförsäljning i Norge och Finland var feedbacken tydlig från kunderna. Priserna gick ner mellan 30-40 procent jämfört med att köpa via återförsäljare. Om ett företag lägger en miljon på delar innebär det 300 000-400 000 kronor på sista raden. Det är fler och fler svenska företag som insett det.

En annan tydlig trend är ökningen av maskiner via DMG MORI Finance. Fler och fler bolag börjar tänka annorlunda. Spelar det egentligen så stor roll vad maskinen kostar? Det viktigaste är ändå månadskostnaden.

Via DMG MORI Finance kan de få en månadskostnad istället och en modell som passar varje kund. Vill man ha en maskin bara i 24 månader eller 36 månader så är det inget problem. Det gör att kunderna exponerar sig mindre för risker och kan styra sin kapacitet precis som dom vill ha den.

Nyligen bjöd företaget åter in till öppet hus i tyska Pfronten. Journalister från 20 länder deltog vid en internationell presskonferens.

Fokus var på digitalisering, automation, additiv tillverkning och så kallad "Technology Excellence". Det innebär att man använder sin globala applikationskompetens på lokala marknader.

– Vi hade många svenska kunder på plats och visade maskiner med bland annat automation och digitalisering. Det såldes även en hel del maskiner på plats, säger Fredrik Gedda till Metal Supply.

DMG MORI kopplar ihop tysk och japansk maskinbyggnadstradition. De kallar det själva för "det bästa av två världar".

Företaget tillverkar även automation direkt i sina egna fabriker. De hjälper kunderna med att utnyttja sina maskiner mer på dygnets alla timmar.

Gör man det ökar lönsamheten. Det ställs tydliga krav på tillgänglighet av reservdelar och servicetekniker snabbt på plats.

Japan har i dagsläget 88 miljoner i den arbetande befolkningen. År 2030 kommer det att vara nästan halverat.

– Vi ser att orderingången på maskiner med automation och digitalisering har ökat väldigt mycket i Japan, säger Fredrik Gedda.

Tar man den bilden och speglar på Sverige har vi en hög kompetens och en öppnare kultur där det går att förändra snabbare.

Fler och fler kunder börjar ställa sig frågan: var är mitt minst lönsamma område?

Förr tänkte man att kostnaderna är så stora för att effektivisera men idag ser DMG MORI att fler gör en kostnadsanalys över månadskostnader för personal, reservdelar, effektivitet och speglar det mot månadskostnad för en ny effektivare maskin med automation via DMG MORI Finance.

Företaget lyfter fram en enkel revolversvarv eller 3-axlig flerop som exempel. Sätter man på en enkel automation och byter ut maskinen och får månadskostnaden via DMG MORI Finance på det blir det lätt att se möjligheterna till utveckling istället för att gå en traditionell väg via banklån. Då tar utvecklingen lång tid och man glömmer ofta bort vad effekten per månad blir.

Det nordiska huvudkontoret ligger i Västra Frölunda strax utanför Göteborg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094