23948sdkhjf

Domen mot Boliden är klar

Hovrätten meddelade på onsdagen kl 14 dom i målet mellan Arica Victims och Boliden Mineral.

– Utgången i hovrätten blir att vi fastställer tingsrättens beslut vilket innebär att Arica victim förlorar även här. Vi har till skillnad från tingsrätten kommit fram till att svensk lag ska tillämpas. Eftersom ett skadeståndskrav enligt svensk lag preskriberas efter tio år är Arica Victims krav helt enkelt för gammalt, säger hovrättspresident Erik Sundström.

Hovrättens slutsats innebär att de inte prövar sakfrågorna. 

Boliden ingick 1984–1985 avtal med ett chilenskt företag om leverans till staden Arica i norra Chile av cirka 20 000 ton våtverksslam. Slammet, som innehöll bland annat arsenik, hade blivit över vid verksamheten vid Rönnskärsverken.

Arica Victims har tagit över skadeståndsanspråk från närmare 800 privatpersoner som har bott nära det område där det chilenska företaget förvarade våtverksslammet fram till 1998. Privatpersonerna menar att de har förhöjda nivåer arsenik i urinen som en följd av att de har exponerats för våtverksslammet och att detta utgör en skada som ger dem rätt till skadestånd av Boliden på grund av att Boliden förfarit vårdslöst.

Tingsrätten, som tillämpade chilensk rätt, ansåg att vissa av privatpersonerna led skada av förhöjda arseniknivåer med anledning av våtverksslammet. Boliden hade dock enligt tingsrätten inte haft möjlighet att förutse en sådan följd av bolagets handlande. Arica Victims talan lämnades därför utan bifall.

Hovrätten var enig i sitt beslut

Arica Victims ska som förlorande part betala både sina egna och Bolidens rättegångskostnader. Bolidens kostnader uppgår i hovrätten till cirka 3,7 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063