23948sdkhjf

Svensk lastbilstrafik ökar – och minskar

Inrikes går de svenska lastbilarnas transporter upp med nio procent. Men körda kilometer utomlands gick drastiskt ner.

Trafikanalys officiella statistik om trafik med svenskregistrerade tunga lastbilar är här. Och den visar på dubbla rörelser i transporterna. Inrikes kan man se en ökning, trots att vi inte kör en större mängd gods. 

– Det var främst den yrkesmässiga trafiken med last som stod för ökningen av antalet inrikestransporter, med plus tolv procent mellan 2017 och 2018. Trots ett ökat antal transporter har det inte skett någon signifikant förändring av den transporterade godsmängden, säger Sara Berntsson, utredare på Trafikanalys. 

Svenskregistrerade tunga lastbilar gjorde 45 miljoner varutransporter under 2018, med totalt 481 miljoner ton gods. 99 procent av godset och körningarna gick inom landets gränser. Tre fjärdedelar av inrikesgodset lossas i samma län som det lastades. Var femte kilometer i inrikestrafiken kördes utan last, vilket var samma nivå som förra året. 

Sammanlagt körde svenska lastbilar tre miljarder kilometer under 2018, varken en ökning eller minskning. Endast 182 miljoner av dessa var utrikestrafik, och med den siffran noterades en rejäl minskning – det motsvarade en nedgång med 21 procent jämfört med 2017.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109