23948sdkhjf

"Svensk tillverkningsindustri riskerar att hamna på efterkälken när robotarna tar en större plats"

SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, är en branschförening som syftar till att stimulera utveckling och användning av robotteknik, och att vara ett samlande forum för intressenter inom svensk robotautomation.

De verkar för ökad robotautomation i den svenska industrin. En ökad spridning och rätt användning av robotautomation är, enligt dem, nödvändigt för att behålla ekonomi och konkurrenskraft i den svenska tillverkningsindustrin.

Enligt den senaste statistiken från International Federation of Robotics, IFR som blev officiell för två veckor sedan, minskade de svenska företagens investeringar i robotautomation under 2018.

Sammantaget installerades det 1 263 nya robotar i Sverige. Det är en minskning med 17 procent jämfört med 2017.

Jämför man med de två senaste åren är minskningen än större – hela 25 procent, vilket innebär att Sverige 2018 volymmässigt faller tillbaka till samma nivå som 2013.

Särskilt allvarligt är läget för de mindre och medelstora företagen som utgör basen inom svensk industri och där robotautomation ännu inte fått något större genomslag.

– Orsaken till nedgången måste analyseras närmare men min bedömning är att vi har ett lågt förändringstryck i framförallt den mindre och medelstora tillverkningsindustrin som har upplevt mycket höga beläggningsnivåer under de senaste åren pådrivet av högkonjunktur och svag kronkurs, säger Ove Leichsenring, ordförande för Swedish Industrial Robot Association, SWIRA, enligt ett pressmeddelande.

– Man hinner helt enkelt inte med att automatisera och kanske har vissa företag inställningen att det inte behövs, det går ju bra ändå. Men uppvaknandet kan bli ganska bryskt om Sverige går in i en längre lågkonjunktur, säger Ove Leichsenring.

I dag ligger Sverige visserligen på femte plats vid en internationell jämförelse när det gäller robottäthet korrelerat till 10 000 anställda inom industrin. Om man tar bort fordonsindustrin i statistiken så hamnar Sverige på sjätte plats.

– Vi har tappat en position sedan år 2017. Trots att robottätheten i Sverige är relativt hög inom den mindre och medelstora tillverkningsindustrin med 185 robotar per 10 000 anställda så automatiserar andra länder i en allt högre takt. Sverige har i denna jämförelse halkat ner till position sex efter Singapore, Sydkorea, Japan, Danmark och Tyskland, säger Ove Leichsenring.

Värt att notera är att Danmark, som inte har någon fordonsindustri, ligger på tredje plats i denna tabell efter Sydkorea och Japan. Det innebär att den danska industrin har en betydligt högre automatiseringsgrad i jämförelse med Sverige.

– I samband med detta vill jag göra er uppmärksamma på ett mycket kraftfullt och tydligt utspel från danska Metall-facket nyligen angående robotisering och automatisering av dansk industri, säger Ove Leichsenring.

– Avslutningsvis är det viktigt att de företag som ännu inte har tagit fram en strategi för robotautomation börjar agera nu. Det är helt enkelt en fråga om att överleva. Hjälp med det arbetet kan man få i programmet Robotlyftet dels genom Tillväxtverket och dels via IUC Sverige (Industriella utvecklingscentra), som har representation över hela landet, säger Ove Leichsenring.

För mer information om robotstatistiken se SWIRA:s hemsida: https://www.swira.se/den-svenska-robotvolymen-sjunker-for-andra-aret-i-rad/
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093