23948sdkhjf

Industri 4.0 och smarta maskiner – och sen då 

Insamling av data har varit möjlig länge, inte bara sedan Industri 4.0 blev ett trendbegrepp. Lasersystemsutvecklaren Permanova har byggt in sensorer i sina skärmaskiner sedan 1990-talet, och ser att det bidrar till en effektiv laserprocess. 

Ett av de vanligaste användningsområdena för de avancerade sensorerna som Permanova installerar i optiken på sina produkter är att använda datan för att säkerställa kvaliteten. 

Datan gör det även lättare, i ett avancerat system, att upptäcka underhållsbehov och eventuella risker.  

Men frågan är vad man gör med datan utöver det. 

 Permanova brukar vi rekommendera våra kunder att dela med sig av denna data till oss i största möjliga mån. Detta för att vi ska kunna komma med så relevanta råd och förslag som möjligt, i syfte att ytterligare effektivisera din produktion. Den data våra system genererar behöver i många fall kopplas till kundens kvalitetsmätningar för att kunna sätta rätt nivåer för varning och larm. Då kvalitetsdatan ofta avslöjar produktionstakt nere på variantnivå kan det vara svårt att få företagen att dela den med oss,” skriver Permanova på sin hemsida. 

Men Permanova uppger att det händer att företag inte vill dela med sig av datan, eftersom den kan avslöja företagets produktionstakt. 

Det handlar dock inte enbart om att upptäcka fel och brister. Många företag byter verktyg eller utrustning baserat på tidsintervall – kvartalsvis eller en gång om året, exempelvis. Genom att mäta verktygens prestanda kan det visa sig att detta kanske görs onödigt ofta, och man i stället kan spara tid, pengar och resurser genom en enkel optimering. Detta givet att man har relevant data, och kan dra rätt slutsatser utifrån den,” skriver de. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079