23948sdkhjf

Topplistan - vanligaste myterna om cobotar

Sedan cobotarna gjorde entré för ungefär ett decennium sen, har automation blivit möjlig för flera verksamheter. Precis som med mycket annat, finns det dock myter när det pratas om cobotar, och nedan har Universal Robots listat och utrett sex vanliga myter.

1. Cobotar är inte industrirobotar

Cobotar designades ursprungligen för att vara lätta och enkla att använda, men dagens cobotar är också kraftfulla industriverktyg som kan integreras med existerande maskinpark och andra robotar, genom PLC och avancerad mjukvara för programmering.

2. Bara cobotar är kollaborativa robotar

I princip alla robotar kan kallas kollaborativa med de rätta säkerhetsanordningarna på plats (enligt standard ISO/TS 15066). Men cobotar är de enda robotarna som utvecklades specifikt för att arbeta jämsides med människor. Mångsidigheten, användarvänligheten och att de är små, smidiga och prisvärda är också typiskt för samarbetsrobotar.

3. Cobotar är alltid säkra att använda intill människor

Varje automatiserat moment där människor närvarar kräver en riskbedömning – det gäller även cobotapplikationer. Baserat på bedömningen kan det fortfarande behövas säkerhetsåtgärder kring en kollaborativ applikation, såsom en lättare jalusi, en säkerhetsmatta eller reducerad robothastighet. Men cobotar är framtagna för att användas för samarbete på arbetsplatser och har därför inbyggda säkerhetsmekanismer.

4. Cobotar resulterar i att fler får sparken

Nej, cobotar tar inte arbetarnas jobb. De tar hand om repetitiva uppgifter som ingen annan vill utföra. Med cobotar kan företagen reducera antalet medarbetare som behövs för att utföra monotona och i längden inte så hälsosamma produktionsmoment. Istället kan dessa medarbetare ägna sig åt mer utmanande och mindre skadliga arbetsuppgifter.

5. Cobotar är långsamma

Med extra säkerhetsanordningar, som säkerhetsmattor och lätta jalusier, kan en cobot arbeta snabbare än en människa för att antingen stanna eller minska hastigheten så fort någon kommer inom cobotens arbetsområde. Även applikationer som hanterar uppgifter med samma hastighet som en anställd skulle ha gjort, ökar både produktiviteten och kvaliteten eftersom den utför sina uppgifter utan att stanna eller minska hastigheten över tid.

6. Cobotar klarar inte precisionsarbete

Cobotar kan absolut vara lämpliga för precisionsarbete. Cobotar är till exempel lämpliga för precisionsarbete inom slipning, montering och för elektronikuppgifter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094