23948sdkhjf

Volvo förlänger permitteringarna

Lastbilstillverkaren Volvo kommer att förlänga korttidsarbetet för sina anställda till den 22 september. Det rapporterar TT.

Beslutet baseras på att bolaget befarar en nedgång i efterfrågan på grund av coronakrisen.

För drygt två månader sedan tecknade Volvo ett avtal om korttidsarbete, och det har gällt för merparten av de anställda hos bolaget. Avtalet har inneburit att personalen arbetsfriats under 60 procent av deras arbetstid. Nu har lastbilstillverkaren meddelat att de tänker förlänga permitteringarna ytterligare, till den 22 september.

Om vi plötsligt skulle hamna i ett normalläge så kan vi återgå till arbetet tidigare. Det är inte hugget i sten att vi utnyttjar hela perioden till 22 september, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo, till TT.

Fabrikerna för motorer och växellådor i Skövde och Köping som håller på att återstartas, kommer inte att påverkas.

Medarbetarna går fortfarande på 40/60-principen. Det vi gör nu är en testkörning och går igenom alla arbetsstationer, titta på balanser och ser över hur vi kan göra det här på ett så säkert och bra sätt som möjligt. Det blir från väldigt låga nivåer och så får vi trappa upp därifrån, säger Claes Eliasson till Dagens Industri.

Lastbilsfabriken i Tuve i Göteborg kommer att bemannas nästa vecka. Även i det fallet har Volvo beskrivit den mjuka omstarten som en "provkörning".

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142