23948sdkhjf

Så ser läget ut för fordonsverkstäderna

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, har gjort två undersökningar där de under den senaste månaden besökt 65 verkstäder för att skapa sig en bild över situationen i branschen.

Läs också: Ny högskoleutbildning inom fordon

Undersökningarna från SFVF visar att skadeverkstäder generelt sätt har haft det tufft eftersom få bilägare nu vill lämna ifrån sig bilen. Enligt de stora försäkringsbolagen uteblir upp emot 50% av kunderna.

En del skadeverkstäder rapporterar även att de tvingats varsla och/eller permittera personal.

– När vi kommer till serviceverkstäder är bilden något splittrad, beroende på var verkstaden ligger placerad geografiskt. Storstadsregionerna har en avsevärt svårare situation jämfört mot mellanstora och mindre städer, säger Bo Ericsson, vd för SFVF.

I större städer har coronaviruset och åtgärder för att minimera spridningen gjort att många sitter i karantän och/eller arbetar hemifrån. Allt fler flyr storstan och sätter sig i sommarstugor på mindre orter och på landsbygden, något som Bo Ericsson själv känt av i Stockholms skärgård.

Läs också: Verkstadsbranschen i förändring 

– När vi kommer ut på landsbygden säger man på verkstäderna att man inte känner av något av den kris som framhävs i media. På mindre orter och på landsbygden tvingas man använda bilen i större utsträckning än i storstäderna, säger Bo.

Enligt SVFV har antalet bilresor ökat lite under de senaste veckorna, vilket är bra för att minimera smittorisken och även bra för fordonverkstäderna. SFVF spår även att bilåkandet kommer att öka eftersom bilen är det säkraste färdmedlet i dessa tider.


Foto: Colourbox

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141