23948sdkhjf

Skruvtillverkaren halverade energianvändningen

Bumax i Åshammar som tillverkar skruvar båtar, oljeriggar, cancervård, rymdforskning med mera. har har lyckats minska användningen av energi och elektricitet med över 50 procent.
– Det här är en rejäl bedrift för ett tillverkningsföretag i en stor fabrikslokal och bra både för miljön och vår konkurrenskraft, säger vd Patrik Lundström Törnquist.

Energieffektiviseringeb genomfördes i ett projekt tillsammans med Högskolan i Gävle. Det var drygt 50 små och medelstora företag i Gävleborg som under tre år fick tillgång till forskare och energiexperter från Högskolan. Företagen fick hjälp med en energikartläggning för att visa hur mycket energi som användes och vilka åtgärder som var kostnadseffektiva att genomföra.

Läs också: Unik testrigg för kvalitetsstål på Högskolan i Gävle

– En fantastisk förbättring Bumax har gjort och så roligt att se att det stöd och de metoder vi tar fram är till så bra nytta för företagen, säger Ida Johansson, doktorand i energisystem vid Högskolan i Gävle.

Ida var med om att ta fram energikartläggningen vid Bumax. 
- De fick beskriva sitt hela flöde med drifttider och hur de kör maskiner och vi räknade på energibalans och kom tillbaka med åtgärdsförslag, säger hon.

Hon tycker det är viktigt att hjälpa de här små och medelstora industrierna. Hon säger att de i många fall är väldigt intresserade och ser nyttan med energieffektivisering, men har svårt att göra det på egen hand då de måste prioritera produktionen i alla lägen.

Högskolan fortsätter nu med ett projekt där företagen tränas att effektivisera sitt värdeflöde och ett annat som handlar om säker tillförsel av energi 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094