23948sdkhjf

Undersökning: Digitala möten löser inte allt

I dag är 83 procent av våra interna mötena digitala, och tron på att större fysiska möten kan arrangeras under hösten är låg. Svenska Möten har undersökt hur vi möts i en tid när vi inte kan mötas och hur våra möten kommer att se ut efter coronapandemin.

Läs också: Byter samarbetspartner efter coronafall

Den ovissa utvecklingen skapar ett vacuum för många verksamheter och endast 16 procent planerar för framtiden efter corona. Däremot har corona gett den digitala utvecklingen en rejäl skjuts, och 83 procent uppger att de i dag har alla sina interna möten digitalt. 64 procent tror även att de externa mötena kommer att förbli mer digitala även efter pandemin.

Sju av tio uppger dock att de föredrar att återgå till fysiska möten efter pandemin och enbart drygt en av tio vill fortsätta med digitala möten primärt. De som vill ses saknar främst den direkta kontakten, småpratet och nätverkandet samt att kunna läsa av mötet, kroppsspråk och stämning.

Vad gäller möten i höst så är bilden splittrad. På frågan om organisationen planerar att arrangera ett fysiskt möte för färre än 50 personer i höst är det jämnt fördelat. Tron på att arrangera möten för fler än 50 personer under hösten ligger på 61 procent.

– Dagens situation har kullkastat hur vi möts och vi har alla fått vara uppfinningsrika för att anpassa oss till situationen. Klart är att våra mötesrutiner kommer att se annorlunda ut framöver, och vi ser också att det allt tydligare utkristalliseras vilka möten vi lika gärna kan ta digitalt och vilka som främjas av att vi ses, säger Sylvia Nylin, vd för Svenska Möten.

Undersökningen visar vidare att digitala möten lämpar sig bra för avstämningar med de man redan har en god relation med, uppföljningssamtal om pågående projekt och överlämning av enkelriktad information. Fysiska möten är bäst för att etablera nya relationer, möten som ska handla om människors liv och relationer, eller möten som ska skapa engagemang och delaktighet där flera personer får komma till tals, diskutera och komma fram till nya idéer och lösningar.

Till sist visar även undersökningen att en fjärdedel är nyfikna på att prova VR som ett komplement till övriga mötesformer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125