23948sdkhjf

Örebroteknik ger ögon till robotar

Teknik från Örebro universitet ska hjälpa autonoma robotar jobba på distans med utmanande uppgifter, kunskap som bland annat är användbar i tillverkning av undervattensrobotar. Tekniken har tagits fram med hjälp av bland annat Saab Dynamics.

Forskaren Da Sun vid Örebro universitet har genom projektet AI.MEE Autodive tagit fram tekniker för hur man kan fjärrstyra robotar.

– Det ger operatören möjlighet att styra en eller flera robotarmar för att utföra uppgifter under vatten, säger Da Sun.

I projektet har han hjälp av Saab Dynamics, som redan i dag har en flotta undervattensrobotar. Jimmy Jonsson, bildbehandlingsexpert och innovationsledare vid Saab Dynamics innovationskontor, anser att forskningen vid Örebro universitet är mycket användbar för företaget.

– Den största utmaningen inom robotiken är autonomi, att få flera agenter att samarbeta. Många tenderar att ta för stora steg åt gången för att lösa de här problemen, men Da bryter ner dem på ett bra sätt, säger Jimmy.

Gas, olja, och telekommunikation är bara några exempel på industrier som använder sig av undervattensrobotar. De är också viktiga i känsliga vatten som inte får förorenas, som vattentankar och marina miljöer. För Da Sun är målet att tekniken blir så pass avancerad att robotarna kan uppfatta omgivningen.

– Teknologin ger robotarna ögon som låter dem identifiera hela världen, omgivningen och deras uppgifter, säger han.

Projektet Autodive är ett samarbete mellan Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Region Örebro län och Saab Dynamics, med finansiering av Europeiska regionala utvecklingsfonden.


Video: Örebro Universitet

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078