23948sdkhjf

Ny utbildning - ingenjör inom produktionsteknik och automatisering

Det är en ny utbildning på Högskolan i Skövde. Man kan säga att det är en kombination av utbildning i produktion och datavetenskap. Och den börjar i höst.

När industrin blir mer digitaliserad ökar behovet av personal som har kunskap inom områdena produktion, automatisering och IT. Det anser Högskolan i Skövde som i höst vill möta industrins behov med ett helt nytt ingenjörsprogram.

– Industrin har behov av personal som både behärskar IT, produktionsteknik och automatisering. Det är från industrin den här programidén har kommit och nu möter vi upp industrins efterfrågan genom programmet Högskoleingenjör – industriell digitalisering. Det är viktigt att hänga med i förändringstakten och trenderna som inkluderar både globalisering och digitalisering, säger Patrik Gustavsson, programansvarig och biträdande lektor i produktionsteknik.

De berättar att digitalisering är en av de viktigaste faktorerna för att svensk industri ska vara konkurrenskraftig i framtiden och industrin får allt mer avancerade IT-system.

Högskolan i Skövde har sedan tidigare samarbeten med Volvobolagen, CEJN, Elektroautomatik och Skandia Elevator, för att nämna några företag.

– För Högskolan och för våra studenter är det viktigt att vi har ett nära samarbete med industrin. På plats, på olika företag, kan studenterna se vilken produktionsteknik och automatiseringsteknik som används samt vilka datasystem som krävs för att driva en produktionslinje framåt. Studenterna får möjlighet att testa sina teoretiska kunskaper praktiskt. Många studenter på våra befintliga ingenjörsprogram gör oftast sina examensarbeten i samarbete med företag, inte sällan en framtida arbetsgivare, konstaterar Patrik Gustavsson.

Hur skiljer sig den här utbildningen från Högskolans andra ingenjörsprogram?

– Programmet Högskoleingenjör – industriell digitalisering ligger mitt emellan produktionsingenjörsprogrammet och den datavetenskapsutbildning som finns på Högskolan. Det här blir en slags mittpunkt mellan ingenjörsvetenskapen och datavetenskap, med inriktning mot produktions- och automatiseringsteknik, men också stort fokus på AI och datasystem samt att kunna utveckla dessa för industrin.

Fokus ska ligga på hur man kan digitalisera produktionen och få en modern produktion.

– Man säger att vi befinner oss i den fjärde industriella revolutionen och den trenden vi ser inom industrin är att allt fler efterfrågar en kombination av data/IT-kunskap och produktionsteknik. Nu erbjuder vi den kombinationen på Högskolan i Skövde, konstaterar Patrik Gustavsson.

Tre års studier på programmet Industriell digitalisering leder till en högskoleingenjörsexamen och en kandidatexamen inom produktionsteknik. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.115