23948sdkhjf

Förvara dina litiumjonbatterier säkert

Säkerhetsföretaget Denios har listat sex tips för dig som har litiumjonbatterier och vill förvara dem i batteriskåp.

För enligt företaget är det viktigt med en jämn temperatur, skydd mot fukt, säker laddning och skydd mot mekaniska skador för att minska riskerna vid termisk rusning och giftiga gasutsläpp.

1. Se till att ha skydd mot invändig brand
Se därför till att ditt batteriskåp är brandklassat för bränder som startar invändigt - testat godkänt enligt SS-EN-1363-1 för invändig brand.

2. Se till att skåpet har integrerad ventilation
Varm luft ska ventileras ut konstant för att undvika överhettning och särskilt viktigt är det att ha en integrerad ventilation som klarar av att ventilera bort all värme som skapas.

3. Ladda litiumjonbatterier säkert
Finns det minsta tanke på att batteriskåpet ska användas som laddstation ska du välja ett litiumjonskåp som är byggt för batteriladdning redan från start. Att försöka koppla något själv i ett senare skede kan bli både dyrt och farligt. Ett litiumjonskåp har en högkvalitativ list med eluttag med metallhölje och jordade eluttag. 

4. Ha ett ordentligt larm
Cyklar, verktyg och övrig elektronik används ofta på dagen och laddas på natten. Se till att ha ett skåp som larmar ordentligt och är uppkopplat med elektronisk styrning inklusive potentialfri larmkontakt för fastighetsstyrning. 

5. Se till att de finns möjlighet att evakuera skåpet
Placera skåpet nära en utgång så att det enkelt kan flyttas ut om en brand skulle ske inne i skåpet. Skåpen har en hög vikt, cirka 500 kilo, så se till att du har ett batteriskåp med integrerad sockel så att du kan evakuera skåpet med en truck.

6.  Undersök om brandskyddet är testat
Det viktigt att noggrant undersöka vilka certifikat som finns och vilken tid skåpet faktiskt kan hålla en brand. För att du skall vara säker begär att få dokumentation och certifikat på utförda tester och godkännanden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094