23948sdkhjf

Industriföretagen ska säkra kompetensen tillsammans

Det är inte bara i norr det söks och kommer att sökas mycket industripersonal. Nu tar Blekinge upp kampen.

En undersökning som Techtank gjorde tidigare i år av kompetensbehovet hos de tolv stora industriföretagen i Blekinge visar nämligen att nästan 1 000 jobb – allt från operatörer till ingenjörer – behöver tillsättas under de närmaste två till fem åren. För att möta detta behov samlas nu de stora företagen i Techtank top 12 för gemensamma satsningar. 

Ingela Håkansson är vd och klusterledare på Techtank, som driver utvecklingsfrågor för industrin i Blekinge, bekräftar vikten av att attrahera kompetens till Blekinge.

 – Kompetensförsörjning är en stor utmaning för många företag idag, inte minst inom industrin, vilket vår undersökning också visar. Det finns ett stort gap mellan antalet som utbildar sig för jobb inom industrin i Blekinge till det faktiska antal som behövs. Vi behöver attrahera kompetens utifrån till vår region, och här ser vi många vinster med att göra gemensam sak.

– Bilindustrin och Volvo Cars genomgår en omfattande transformation. Den drivs främst av kundernas framtida behov, hållbarhet, digitalisering och närmast elektrifiering. För att bibehålla och utveckla vår konkurrenskraft i regionen, måste vi samarbeta för att stärka områden som är nödvändiga för industrin. Exempel på detta är kompetensförsörjning, infrastruktur och hållbara logistikflöden. Som en liten region måste vi industriföretag gå samman för att utveckla ett biosystem där vi skapar handlingskraftiga innovationsmiljöer som säkrar och stärker vår industriella framtid, säger Mikael Vessin, platschef på Volvo Cars i Olofström, ett av företagen som varit med och initierat nätverket.

Ungefär hälften av de yrkeskategorier som saknas är operatörer, montörer och processtekniker. Det kommer även att behövas hundratalet mekaniker, svetsare och underhållspersonal.

– Vi ser även ett stort behov av olika typer av ingenjörer, mer än 100 jobb där. Även behovet av olika typer av ledare är relativt stort med ett 70-tal jobb, berättar Ingela Håkansson. 

Andra yrkesgrupper som efterfrågas är exempelvis industrielektriker, lager- och truckpersonal, produktionstekniker, verktygstekniker, analytiska kemister samt olika typer av tjänstemän inom exempelvis HR, IT, ekonomi, sälj och inköp.

– Vi står inför stora förändringar inom industrin i framtiden vad gäller kompetensförsörjning och kompetensutveckling. Det gäller att vi kan utveckla våra befintliga medarbetares kompetens men även att attrahera nya medarbetare med den kompetens vi söker. Vi vet att det är många medarbetare som kommer gå i pension de närmsta tio åren, där blir utmaningen att överföra befintlig kompetens som finns inom företaget, menar Sylvia Johansson, platschef på Alfa Laval i Ronneby.

Som ett första steg att göra något tillsammans i Top 12-nätverket har företagens HR-chefer träffats och landat i ett par områden.

 – Det handlar bland annat om att industrin gemensamt kan visa på sina behov, sina fantastiska arbetsplatser och möjligheter att utvecklas på, exempelvis riktat mot studenter på relevanta utbildningar på universitet utanför regionen, säger Ingela Håkansson och avslutar: 

– Utöver det behövs ett samlat grepp kring boende, skolor, socialt engagemang, medflyttare och mycket annat för att på ett bra sätt kunna välkomna människor till regionen. Det pågår olika regionala initiativ inom detta område, och i detta arbete kan vårt nätverk vara en viktig aktör. 

I Techtank Top 12 ingår AAK, Alfa Laval, Dynapac, NKT, Orbit one, Roxtec, Saab Kockums, Shiloh, Södra, Tarkett, Titanx och Volvo Cars.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109