23948sdkhjf

Spetsutbildningar för att ställa om industrin

När industrin ska ställa om till hållbart krävs spetsutbildningar. Som svar på efterfrågan möter Högskolan Väst upp med nya masterprogram och kurser designade för yrkesverksamma och nya studenter.

Företagens arbetssätt förändras i alla led när produktionen gör en hållbar omställning. 

– Teknikutvecklingen går oerhört snabbt idag inom den tillverkande industrin. Företagen vi samverkar med har svårt att hitta rätt kompetens inom bland annat automation, digitalisering, cybersäkerhet och utveckling av elektrifierade fordon, konstaterar Per Nylén, prefekt Institutionen för Ingenjörsvetenskap på Högskolan Väst i en kommentar. 

Han tillägger:

– Vi för en löpande dialog med högskolans industripartner för att kunna matcha kompetensbehoven med nya spetsutbildningar, kurser och uppdragsutbildningar för både nya studenter och för yrkesverksamma inom industrin, säger Per.

Industrins digitalisering ställer krav på hur arbetet leds och organiseras. Det menar Thomas Winman, prefekt för Institutionen Ekonomi och IT. 

– Dessutom ökar kraven på att processer och produkter genomsyras av hållbarhet – både på ett övergripande plan och när det gäller individernas yrkesroller, säger han.

Med industrins kompetensbehov som grund har Högskolan Väst tagit fram två unika masterprogram. Den ena kallas Hållbar utveckling och den andra Ledarskap i digitala organisationer.

 –  Båda är relevanta för flera olika yrkeskategorier eftersom hållbarhet berör alla medarbetare i en organisation, säger Thomas i en kommenter.

Hösten 2022 erbjuds följande program:

  • Master inom Artificiell intelligens i automation
  • Master Produktionsledning
  • Magister Cybersäkerhet
  • Magister Autonoma fordon
  • Master Hållbar utveckling
  • Master Ledarskap i digitala organisationer

Högskolan Väst har i nära samverkan med industripartners tagit fram ett mer flexibelt utbildningskoncept som gör det möjligt för befintliga medarbetare att kombinera kompetensutveckling med det ordinarie arbetet.

– Tillsammans kan vi svara upp mot industrins kompetensbehov på ett bättre sätt, säger Per i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.157