23948sdkhjf

Danskt företag levererar robotlösning för svenska sjukhus

LT Automation i Aalborg har säkrat ett kontrakt på 40 miljoner DKK på automatisering av testlaboratorier på sjukhus i Skåne. Det här blir en helt ny kombination av UR-robotar, MIR-robotar och industrirobotar från Kuka. Totalt 36 robotar i lösningen.

Automationslösningen ska ta hand om ett stort antal prover från allmänläkare. De kommer i standardiserade lådor som robotarna kan packa upp.

LT Automation kommer att använda industrirobotar för det centrala arbetet med att packa upp och sortera prover. Mobila MIR-robotar måste transportera prover. Varje MIR-robot är utrustad med en UR5e-robot som kan ta prover. Totalt blir det 18 industrirobotar, 9 MIR250-robotar och 9 UR5e-robotar.

LT Automation skapar därmed en lösning med hög kapacitet och samtidigt stor flexibilitet.

– Vi har valt den lösningen med mobila robotar, eftersom det var lösningen vi kunde få för att passa in i det befintliga ramverket. Det är en stor fördel med mobila robotar att man kan anpassa och leverera prover runt om i befintliga lokaler, säger Anders Kjergaard Madsen, teknisk direktör på LT Automation.

– Det är sällsynt att de tre typerna av robotar levereras i samma system. De får en övergripande kontroll, så med en skärm har man överblick över hela lösningen, och man har integration med de överliggande mjukvarusystemen på sjukhusen, säger Anders Kjergaard Madsen.

Inledningsvis kommer LT:s automationslösning att installeras på sjukhusen i Malmö och Lund. Anläggningarna ska stå färdiga i slutet av 2022. I kontraktet med Region Skåne ingår dessutom en option på anläggningar vid två andra sjukhus i Helsingborg och Kristiansstad.

Nya jobb

Detta är en mycket stor order för ett relativt litet automationshus. LT Automation hade redan många beställningar och har därför under hösten rekryterat 13 medarbetare. Men nu behövs ännu fler.

– Vi söker åtta nya medarbetare just nu. Det är både projektledare, mekanikutvecklare, mjukvaruutvecklare och tekniker, säger Anders Kjergaard Madsen.

LT Automation har tidigare levererat en lösning för att ta emot prover från allmänläkare till Aalborg Universitetssjukhus. Här används endast industrirobotar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125