23948sdkhjf

Cobotarna tar kvällsskiftet

Norden Machinery arbetade ständigt övertid för att hinna med. Som räddare i nöden integrerades cobotar i arbetsprocessen.

Norden Machinery bygger maskiner som fyller på tuber, allt från tandkräm till kaviar. Utöver detta tillverkas dessutom cirka 25 000 tubhållare varje år.

Hållarna, som byts ut mot en ny varje gång tubfyllarmaskinen ställs om till att hantera en annan produkt, produceras med hjälp av CNC-svarvar. Svarvningen av en detalj tar cirka åtta minuter. För att hålla produktionen uppe var en operatör tvungen att mata svarven med råmaterial var åttonde minuten. För operatören blev arbetsprocessen hackig. 

Norden Machinery behövde en lösning, de ville ha smidigare och mer tidseffektiv arbetsprocess. Svaret på deras behov var en automatiseringslösning. Att hitta en passande automatiseringslösning visade sig vara en djungel. 

Det fanns många lösningar för deras behov av automation, men dock hade de svårt att hitta en utan stora nackdelar. Efter en del tänkande föll det slutliga valet på Universal Robots kollaborativa robotar.

Mer specifikt föll valet på en cobot av modell UR10e från Universal Robots samarbetspartner Cobotech, som integrerar cobotar hos slutkunden.

Idag har coboten programmerats och är integrerad i arbetsprocessen. Den kan automatiskt sätta in råmaterial i svarven, ta ut den färdiga detaljen samt tvätta den i ett vattenbad för att få bort skärvätska.

För att öka produktionskapaciteten ännu mer investerade Norden Machinery i en CT DUO, ett stativ för maskinbetjäning som Cobotech tagit fram för Universal Robots cobotar. 
Originalversionen av CT DUO var dock inte tillräckligt stor för företagets behov. Av den anledningen beställdes en specialversion som har cirka 25 procent större bordsyta.

Den första coboten köptes år 2019. I början av år 2021 insåg företaget att de behövde ännu en CNC-svarv.

– Andra gången var det inga diskussioner om vilken lösning vi skulle ha. UR10e är en himla smidig och prisvärd robot. Om det blir haveri på en CNC-maskin, så är det bara att lyfta upp roboten och flytta den till nästa svarv, säger Mattias Åkesson, teamleader för produktionsavdelningen på Norden Machinery.

Produktionsprocessen på Norden Machinery har ändrats radikalt.  Tidigare gjordes ett arbete åt gången.

– Det har vi helt gått ifrån nu. Istället laddar vi maskinbetjäningsbordet med upp till fyra olika jobb som körs efter varandra. Operatören behöver bara programmera svarven och ladda upp med råämnen, därefter kan coboten stå och jobba. Sedan arbetar vi med monteringsstationer där vi vid ett tillfälle monterar en hel omgång av detaljer, säger Mattias Åkesson.

Operatörerna arbetar nära med cobotarna. Eftersom maskinbetjäningsbordet har dubbla platser så kan operatören ladda ena platsen med coboten plockar från den andra.

Det extra stora bordet kommer väl till pass när det är hög belastning i produktionen. Då ser man till att maskinbetjäningsbordet är fullmatat under eftermiddagen. På så sätt fortsätter produktionen automatiskt under natten, utan att en människa närvarar. Klockan 6 morgonen efter kommer en operatör och laddar upp maskinen på nytt – och så fortsätter produktionen.

– Det gör att vi kan få fram en detalj snabbare än tidigare. Det är väldigt bra vid exempelvis kundbesök om kunden behöver justera en tubhållare, förklarar Mattias. 

Nu kan arbetarna arbeta i högt tempo utan stress, tack vare sina nya cobotar. Arbetsmiljön har förbättrats för operatörerna. 

– Det är lugnare i verksamheten idag. Med cobotarna kan vi hålla ett högt tempo, men samtidigt slipper man stresskänslan när panikordrarna kommer. I stället kan vi göra de kringjobb vi inte riktigt hann med innan, som att serva maskinerna.

Ytterligare en fördel är att företaget har lyckats att få bort allt övertidsarbete på kvällar och helger.

– Vi jobbar dagtid – inga eftermiddags eller kvällsskift. Då kör vi cobotarna istället, säger Mattias Åkesson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078