23948sdkhjf

Grafen i detektorer för metallantenner i fordon – ja, men inte än

Ett slutfört Sio Grafen-projekt har undersökt möjligheterna med grafen i IR-detektorer för metallantenner inom fordonsindustrin. Grafenet fungerade som tänkt, men färdig produkt är fortsatt en bit bort.

Målet var att designa och tillverka IR-detektorer för våglängden 2–10 mikrometer med CVD-grafen med kopplade metallantenner för fordonstillämpningar. Senseair, Högskolan i Halmstad, KTH och Rise undersökte möjligheterna.

– Här använde vi grafen som ett bärande transportmedel och där fungerar grafenet bra. Nu behövs fler mätningar och tester, säger projektledare Sri Iyer från Senseair i ett meddelande och fortsätter:

– Vi lyckades få till en hög täckningsgrad för grafen på substraten på 4-tumsskivor efter våtöverföringsprocessen, vilket verifierades av Raman-spektrum upptagna före och efter. Vidare kunde vi se en utmärkt ohmisk karakteristik för strömmen genom komponenterna efter överföringen av grafen ovanpå antennmatrisen, vilket visar att grafenskiktet transporterade laddningsbärare som tänkt.

De lyckades visa absorption av infrarött ljus vid skräddarsydda våglängder från hybridkomponenter baserade på grafen och metallantenner. Resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Sensors.

Men det behövs mer arbete för att kunna visa en tydlig elektrisk signal från detektorerna som är lätt att mäta.

– Vi tror att det kommer ta mer än fem år innan vi har en färdig produkt som kan tillverkas i industriell skala. Men tekniken har stor potential, avslutar Sri Iyer meddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094