23948sdkhjf

Fårbo Mekaniska ökade produktiviteten med 85 procent 

Fårbo Mekaniska har investerat i robotar - något som visade sig vara en lönsam investering då robotarna ökad produktiviteten i tillverkningen med 85 procent.

Fårbo Mekaniska hade flera utmaningar att lösa. Ett grundproblem var att de var tvungna att höja konkurrenskraften när det gäller kvalitet, kvantitet och leveranstider. Och inte bara det, utan också att säkerställa hållbarhet samt ta hand om sina medarbetare.

Lösningen kom att bli robotceller med hög automationsgrad där man lyckades möta hårda krav på tillgänglighet och kvalitet. Tack vare robotarna finns möjligheten med obemannad produktion. Sju nya robotar, nio svarvar och en fleroperationsmaskin och två långhålsborrmaskiner var lösningen för Fårbo mekaniska.

Vi har en lång historia av automatisering, där vi redan från början märkte att det är otroligt framgångsrikt och hjälper oss att ta marknadsandelar. Idag har vi runt 30 automatiserade maskiner och 21 ABB-robotar, säger Roger Berggren, grundare och ägare på Fårbo Mekaniska.

Roger Berggren. Foto: Fårbo Mekaniska

Som resultat av investeringen vann Fårbo Mekaniska upphandling för tillverkning av borrkronor och riggar för borrmaskiner i gruvor.

Det hade vi aldrig kunnat göra utan automation och möjligheten att köra obemannad produktion. Vår höga andel robotautomation var en nyckel för att kunna pressa ned tillverkningskostnaden med bibehållen kvalitet, säger ägaren.

Fårbo Mekaniska är helt säkra på att automation är vägen framåt. 

Vi ser denna upphandling som en uppvärmning inför vad som komma skall i en svensk tillverkningsindustri som är på frammarsch och där mycket produktion nu flyttar hem till Sverige igen. Fårbo Mekaniska står redo, säger Mikael Vetterskog, vd på Fårbo Mekaniska.

Mikael Vetterskog. Foto: Fårbo Mekaniska

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.126